Trichet szerint az európai gazdaság fundamentumai továbbra is stabilak, ám a pénzpiaci turbulenciák nyomán kialakult általános bizalmatlanság akár a reálgazdaságra is hatással lehet.  

"A kialakult fejlemények teljes mértékben alátámasztják azt a feltételezésünket, hogy az inflációs nyomás középtávon az árstabilitásra lehet hatással" - mondta el Trichet. Hozzátette, hogy a tanács felkészült az inflációs nyomás elleni harcra. A Reuters felmérésében résztvevő elemzők arra számítanak, hogy jövőre is változatlanul marad az alapkamat. Azonban egyre növekvő tábor úgy véli, hogy jövőre kamatcsökkentés lesz a másodlagos hitelpiaci válság okozta problémákon enyhítsenek.

A Concorde hírlevele hozzáteszi: Trichet egyszerre beszélt erős inflációs veszélyről - melyet az EKB "nagyon feszes figyelemmel" fog kísérni - és jó növekedési kilátásokról. Ez azért érdekes, mert az elsőként említett tényező szükségessé teheti a jövőbeni monetáris szigorítást, azaz a kamatemelést, a második pedig lehetővé teszi azt.

Az Európai Központi Banktól a piac már a nyáron emelkedő kamatpályát várt, azonban a hitelpiaci válság és a dollár meggyengülése miatt a várt szigorítás elmaradt. Trichet mai nyilatkozata arra utal, hogy ha egyébként szükségesnek látják a kamatemelést, akkor ezek a problémák a jövőben nem fogják visszatartani az EKB kormányzóit.


Az angol jegybank csütörtökön fél százalékponttal 5,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat; egy nappal korábban pedig a kanadai jegybank hajtotta végre ugyanezt. Közgazdászok úgy vélik, hogy az amerikai Fed december 11-én újabb kamatvágást hajt végre. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!