Az előző negyedév után ismét hideg zuhanyt kaptak a Deutsche Bank részvényesei: a társaság meglepetésszerű közleményben, a január 28-ai gyorsjelentés előtt egy héttel jelentette be, hogy 2015 egészére 6,7 milliárd eurós veszteséget vár, ami a negyedik negyedévre több mint 2 milliárd eurós mínuszt jelent. Ezzel 2008 óta első ízben lenne éves szinten is veszteséges a csoport.

A Deutsche Bank eredményét a negyedik negyedévben rontotta mintegy 1,2 milliárd eurós jogi (peres) költség, amelynek nagy része várhatóan nem írható le a bank adójából - ezt a számot ugyanakkor a bank március 11-én megjelenő éves jelentéséig még változtathatják. Szintén nem jött jól a mintegy 800 millió eurónyi szerkezetátalakítási költség, különösen a private & business clients (PBC) szegmenshez kapcsolódóan ez az üzletág 100 millió eurónyi szoftver-értékvesztést is elkönyvel majd.

A bank bevételi szintje 2015 egészére 33,5 milliárd euró lehet, adózás előtti vesztesége pedig 6,1 milliárd euró, így nettó eredménye mínusz 6,7 milliárd euró lesz. Ebben benne van az az 5,8 milliárd eurós goodwill leírás, amelyet a harmadik negyedévben könyvelt el a bank. Az év egészében 5,2 milliárd eurós jogi költséget és mintegy egymilliárdos szerkezetátalakítási költséget számolnak el.

A fentiek egyelőre becslések, a pontos számokat a január 28-ai negyedik negyedéves gyorsjelentésében teszi közzé a Deutsche Bank.

John Cryan nyár elején kinevezett vezérigazgató szemmel láthatóan tiszta lapot kíván teremteni a banknál, hogy az minél előbb a stratégiai tevékenységeire koncentrálhasson. A bank teljes megtisztításáig azonban hosszú út vezet, a lakossági Postbank eladása például 2017-re csúszhat.

A piac komolyan megbüntette a pénzintézet részvényeit a rossz hírekért. A ma délelőtti kereskedésben a részvények árfolyama eddig 7 százalékot esett, s olyan szintre érkezett, amire legutóbb a 2008-2009-es pénzügyi válság idején volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!