A válság óta nem volt ilyen az arany piacán

Jelentősen, 7 százalékkal 973,5 tonnára csökkent a világ aranykereslete az idei első negyedévben. Ilyen gyenge évkezdetre 2008 óta nem volt példa - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. május 6. vasárnap, 15:23
Fotó: Shutterstock

Az aranykereslet csökkenését a szakértők arra vezették vissza, hogy a befektetők a nagyobb hasznot hozó ügyletek felé fordultak, miután a nemesfém ára stagnált, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy mind több helyen emelkedni kezdenek a kamatok.

Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint egyebek között az érmék és a rúdarany iránti kereslet 15 százalékkal 254,9 tonnára csökkent az első negyedévben.

A jegybanki aranyvásárlások 42 százalékkal, 116,5 tonnára emelkedtek a március végével zárult három hónapban, amikor a legaktívabb az orosz, a török és a kazah központi bank volt a nemzetközi aranypiacon. A jegybankok által beszerzett arany több mint harmadát az orosz központi bank vásárolta fel.

Az ékszerarany iránti kereslet 1 százalékkal, 487,7 tonnára mérséklődött. A világ legnagyobb ékszerarany-fogyasztója Kína, ahol a kereslet 7 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévben. A listán második India kereslete viszont 12 százalékkal csökkent a nemesfém belföldi árának emelkedése miatt.

A negyedévben a globális aranykínálat 3 százalékkal, 1063,5 tonnára nőtt.

A világ aranytermelése 1 százalékkal 770 tonnára emelkedett.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.06 21:28

Az nem baj, ha kevesebben vesznek aranyat, akkor én majd olcsóbban tudok. :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html