A válság végének közeledtét jelezheti, hogy a részvényelemzők megkezdték a céges profitokra vonatkozó előrejelzéseik emelését, márpedig ilyenre 2007 áprilisa óta nem volt példa. Júniusban az elemzők már több Wall Street-i társaság esetében emelték nyereségvárakozásaikat, mint ahány esetében csökkentették, így az S&P-500 cégeinél a 2010-es összesített részvényenkénti profitprognózis 72,5 dollárról 74,5 dollárra emelkedett.

Ez évre az elemzők 59,8 dolláros részvényenkénti átlagos nyereséget jósolnak, azaz ha számításaik beválnak, jövőre 25 százalékos eredményjavulásról számolhatnak majd be a legnagyobb amerikai vállalatok.

A várakozások emelése pedig jó hatást gyakorol a részvények árazására. A pozitív kilátásoknak köszönhetően ugyanis a Wall Street-i papírokért már csak a jövő évre várt nyereség 13,1-szeresét kell kifizetni, márpedig ez 25 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt öt évtizedben jellemző 16,54-es átlag.

A profit-előrejelzéseket a gyorsjelentési szezon kezdete óta emelik pánikszerűen az elemzők, a beszámolókban ugyanis rendre a vártnál magasabb nyereségadatok szerepelnek. Az eddig jelentő cégek 75 százaléka az elemzői konszenzusnál jobb eredményről számolt be, megdöntve ezzel az eddigi 72,3 százalékos rekordot - írja a Bloomberg.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!