BUX
37968

A válságadó megfojtotta a növekedést

A tőzsdei társaságok első kilenc havi eredményei továbbra is mintegy hatéves mélyponton vannak. Ebben persze komoly szerepe van a válságadónak, nélküle lett volna kilencszázaléknyi emelkedés.

Eidenpenz József, 2010. november 26. péntek, 11:27

A pénteki Napi Gazdaság cikkeAz idei első kilenc hónap eredményeinek összesítése alapján úgy tűnik, hogy a hazai A kategóriás tőzsdei társaságok nem mutatják a válságból való kilábalás jeleit. Nettó eredményük ugyanis 309 milliárd forint volt, ami három százalékkal marad el a 2009-es 318 milliárd forinttól, és azt is jelenti, hogy nem sikerült kimozdulnia az eredménynek a hatéves mélypontról. Mintegy 48 százalékkal elmarad az idei eredmény a 2008 első kilenc hónapjában elért 596 milliárdtól is, igaz, az az év kiemelkedően jó eredményt hozott, ami jelentős részben a Molnak volt köszönhető az egekben levő olajár miatt.

A társaságok nettó eredménye az 5347 milliárd forintos tőkeértékre (az összes bevezetett részvény tőzsdei áron nyilvántartott értékére) vetítve és évesítve 7,7 százalékra rúgott, ami nagyjából megfelel a hosszú távú állampapírhozamoknak. (A Fotex és az Orco egyelőre nem tette közzé gyorsjelentését.) A szerény profitokban persze a válságadók szerepe nem elhanyagolható, ezek a társaságok eredménykimutatásában már megjelentek, az ez évi összeg mintegy felét szeptemberig már levonták. Összesített hatásuk adózás előtt mintegy 42, adózás után körülbelül 36 milliárd forint lehetett. Ha ez a tétel nem szerepelne a könyvekben, a cégek eredménye mintegy kilencszázalékos emelkedést mutatott volna, ami ugyan még messze van a pénzügyi válság kitörése előtti, 2008-as szinttől, de meghaladja az ország gazdasági növekedését vagy az inflációt. Figyelemre méltó a társaságok árbevételének mintegy 1000 milliárd forintos növekedése is, de ez jórészt a Mol bizonyos üzletágainak, az energiahordozó-árak emelkedésének köszönhető. Pozitív jelenség, hogy a társaságoknak továbbra is csak kis része veszteséges, idén szeptember végén hárman, szemben a tavalyi néggyel. A TVK és a Graphisoft Park pozitívba tudott váltani, míg a Synergon alaposan mínuszba fordult.