A túláradó pesszimizmus ellenére emelkedni tudtak a héten eddig a vezető amerikai részvényindexek, s nem lenne meglepő, ha ez a jó teljesítmény folytatódna.

Erre enged következtetni az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex grafikonján kirajzolódott, s most validálódott trendfordító alakzat, amely további áremelkedést valószínűsít.

Az index grafikonján egy jól látható duplaalj formálódott a január 20-i, illetve a február 11-i mélyponttal és a február elsején beállított lokális csúccsal. A két mélypont 1812 és 1810 ponton alakult ki, míg a kettő közötti csúcs 1947 ponton található (záróárat tekintve 1940 ponton).

Az alakzat érvényesült tegnap, amikor az index a normális kereskedési időben 1986 pontig emelkedett, ezzel a 14 napos volatilitás értékévénél magasabb mértékben áttörte a korábbi csúcsot. Az alakzatból számolt célár a záróárakat tekintve 2050 pont, optimistább, a napon belüli kilengéseket is is figyelembe vevő számítás esetében 2080 ponton található.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

Ha teljesítené az index az alakzatból számolt célárat, akkor gyakorlatilag elérhetne a legfontosabb ellenállásához, amely 2080 és 2130 pont között található, innen indultak ugyanis azok az esések, amelyek ősszel, illetve most év elején jelzést adtak a többéves felfelé tartó bikapiac medvepiacba fordulására.

WTI olaj árfolyama
Kép: www.markers.hu

Eközben figyelemre méltó, hogy az elmúlt hónapok masszív lejtmenetében egyik ludas olaj árfolyama is fordulós jeleket ad. Konkrétan az amerikai könnyű olaj árfolyamgrafikonján fedezhető fel egy nagyobb duplaalj kibontakozásának lehetősége.

Itt azonban a két alj közötti csúcsot még nem törte át az árfolyam (ehhez további 2-3 dolláros emelkedésre lenne szükség). Ha megtörténne a kitörés, akkor az vélhetően tovább fűthetné a részvénypiaci emelkedést is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!