BUX

A vártnál is forróbb lehet a március

Akár még egészséges emelkedést is hozhat a március a tőzsdéken.

Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 11:15

A túláradó pesszimizmus ellenére emelkedni tudtak a héten eddig a vezető amerikai részvényindexek, s nem lenne meglepő, ha ez a jó teljesítmény folytatódna.

Erre enged következtetni az S&P 500-as vezető amerikai részvényindex grafikonján kirajzolódott, s most validálódott trendfordító alakzat, amely további áremelkedést valószínűsít.

Az index grafikonján egy jól látható duplaalj formálódott a január 20-i, illetve a február 11-i mélyponttal és a február elsején beállított lokális csúccsal. A két mélypont 1812 és 1810 ponton alakult ki, míg a kettő közötti csúcs 1947 ponton található (záróárat tekintve 1940 ponton).

Az alakzat érvényesült tegnap, amikor az index a normális kereskedési időben 1986 pontig emelkedett, ezzel a 14 napos volatilitás értékévénél magasabb mértékben áttörte a korábbi csúcsot. Az alakzatból számolt célár a záróárakat tekintve 2050 pont, optimistább, a napon belüli kilengéseket is is figyelembe vevő számítás esetében 2080 ponton található.

S&P 500-as indexwww.markers.hu

Ha teljesítené az index az alakzatból számolt célárat, akkor gyakorlatilag elérhetne a legfontosabb ellenállásához, amely 2080 és 2130 pont között található, innen indultak ugyanis azok az esések, amelyek ősszel, illetve most év elején jelzést adtak a többéves felfelé tartó bikapiac medvepiacba fordulására.

WTI olaj árfolyamawww.markers.hu

Eközben figyelemre méltó, hogy az elmúlt hónapok masszív lejtmenetében egyik ludas olaj árfolyama is fordulós jeleket ad. Konkrétan az amerikai könnyű olaj árfolyamgrafikonján fedezhető fel egy nagyobb duplaalj kibontakozásának lehetősége.

Itt azonban a két alj közötti csúcsot még nem törte át az árfolyam (ehhez további 2-3 dolláros emelkedésre lenne szükség). Ha megtörténne a kitörés, akkor az vélhetően tovább fűthetné a részvénypiaci emelkedést is.