A vártnál jobb eredmény az OTP-nél (elemzői vélemény)

Az anyabank elégedett a külföldi leányvállalatok eredményével, az elemző szerint azonban a teljesítményük elmarad a tervektől.
NAPI Online, 2008. május 15. csütörtök, 10:08
Fotó:

OTP Bankcsoport 2008 első három hónapjában 55,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint, ami 9,5 százalékos éves és 7,2 százalékos negyedéves eredményjavulást jelez, és meghaladja az elemzői várakozásokat. A nyitott FX-pozíció (devizaügylet), továbbá a kapott osztalék és végleges pénzeszköz átadás hatását kiszűrve a bankcsoport konszolidált adózott profitja 56,3 milliárd forint, ami a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, nem auditált, konszolidált jelentés szerint 16,5 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévinél.

A bankcsoporton belül a nyitott FX-pozíció 1,79 milliárd forintos negatív hatását figyelmen kívül hagyva a külföldi leánybankok eredményhez való hozzájárulása tovább nőtt, immár meghaladja a 30 százalékot. Részesedésük a teljes hitelportfolión belül 45, a betéteken belül pedig 38 százalék volt.

Az eredmény összetevői közül a jelentés kiemeli a nettó kamatbevétel 12,6, illetve a nettó díj- és jutalékbevétel 12,2 százalékos növekedését. A kedvező számok a jelentős állományi dinamikának köszönhetőek: éves szinten a bruttó hitelek 31,4, a betétek 22,7 százalékkal bővültek. A portfolió minősége a növekedés mellett stabilan jó, a problémás hitelek részaránya az első negyedévben változatlanul 4,2 százalék volt, fedezettségük 62,9 százalékra nőtt.

A bankcsoport konszolidált kamatmarzsa az egy évvel korábbi 5,56-ról 5,15 százalékra csökkent. A stratégiai nyitott pozíción elszenvedett veszteség az előző negyedévi 1,2 milliárddal szemben 1,8 milliárd forint volt. A működési költségek 4,3 százalékkal, ezen belül a személyi kiadások 0,5 százalékkal csökkentek.

A konszolidált jövedelmezőségi mutatók javultak: az eszközarányos nyereség (ROA) 2,6 százalék, gyakorlatilag változatlan maradt, a tőkearányos nyereség (ROE) 24,9 százalék, 1,3 százalékkal jobb, mint az előző negyedévben. A kiadás/bevétel mutató a december végi 53,6 százalékról 52,2 százalékra javult, éves szinten stagnált. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 214 forint (éves szinten +22 forint).

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője úgy látja, hogy az OTP esetében az összkép csalódást keltett. A leányvállalatok teljesítménye -s főleg, ahol a legnagyobb növekedést várták - ugyanis elmarad a tervektől. A szerb bank nyereségét nagyrészt egy egyszeri tétel emelte. Az ukrán leány eredménye stagnált, az orosz eredményeket pedig a kockázatosabb hitelezési gyakorlat miatti magasabb céltartalék-képzés rontotta. Sarkadi szerint kedvezőtlen folyamat, hogy a leányvállalatoknak növekvő külső forrásigénnyel és növekvő finanszírozási kényszerrel kell szembenéznie, a hitel/betét arány csoportszinten tovább nőtt. A hitelválság miatt a terjeszkedés finanszírozása is egyre drágább lesz, ráadásul a növekvő hitelvolumenre a piac most már nem csak mint jövedelem lehetőség, hanem mint potenciális kockázat is tekint.

Összefoglalva gyengül a bankcsoport profittömegének előrejelezhetősége, az alaptevékenységből származó eredmény nehezen megfogható. A bankpapír ugyan olcsó, de a megítélést a fent említett tényezők kedvezőtlenül befolyásolják.

A Cashline már korábban vételről semlegesre minősítette vissza a papírt, és csak hosszú távon tartja jó befektetésnek. Sarkadi szerint ugyan vonzó a papír a többi régiós szektortárshoz képest, azonban figyelembe véve, hogy az elmúlt hetekben már így is 15 százalékot drágult a részvény, rövid távon nincs sok fantázia benne. Sarkadi szerint a tovább eső amerikai ingatlanárak borítékolják a további leírásokat a globális pénzügyi szektorban, és ennek a következményeivel számolni kell. Az OTP kevésbé érintett, de a magasabb forrásköltségek és a kockázatok intenzívebb előtérbe kerülése óvatosságra intheti a befektetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK