Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsde azonnali részvénypiaca 178,6 milliárd forintos forgalommal zárta az áprilisi kereskedést, a napi átlagforgalom csupán 9,4 milliárd forint volt. Mindez 2017 áprilisával és a megelőző hónappal összevetve is elmaradást jelentett. Április sem hozott változást a brókercégek stabil forgalmi rangsorában, a Concorde, a Wood és az Erste hármas megőrizte a szokott sorrendjét.

A BÉT összefoglalója szerint oldalazások, illetve kisebb emelkedések jellemezték áprilisban a vezető nemzetközi tőzsdeindexeket. Ez inkább pozitív meglepetésként értékelhető, mert a nemzetközi gazdasági kockázatok és a geopolitikai hírek néha kifejezetten vészjóslónak tűntek.

Előbb a nyugati hatalmak szíriai bombázása borzolta a kedélyeket, amikor a piac észlelte, hogy a szíriai vegyifegyver-gyártás infrastruktúráját támadó csapás nem eszkalálódik, a piac megnyugodott és az indexek gyorsan visszapattantak. Egyszerre tűnt gazdasági és geopolitikai konfliktusnak a szintén amerikai indíttatású kereskedelmi háború, illetve az Oroszország ellen szorgalmazott újabb szankciók - jelezték a BÉT közleményében.

A fokozódó kockázatok ellenére a fejlett piacok stabilak voltak, különösen az európai (brit, francia, német, olasz) tőzsdék maradtak lendületben, a legtöbb nemzetközi index szolid pluszban zárta a hónapot. A BUX index összességében követte a nemzetközi trendet, 38 296 ponton zárt, ami mérsékelt emelkedés a márciusi 37 259 pontos záróértékhez képest.

A BÉT részvényszekciójában a legnagyobb forgalmú papírok közül a Mol tudott nagyot emelkedni, 8,3 százalékos erősödéssel zárta az áprilisi kereskedést, a többi blue-chip árfolyama pedig a márciusi zárószintjén "betonozódott be", enyhe mínusszal zárva az áprilist.

Az április a tőzsdei társaságok életében az éves rendes közgyűlések időszaka, komoly változások nem történtek, egyedül a Magyar Telekom, a vezető hazai távközlési cég jelentett be cserét a vezérigazgatói poszton. A Mol élén Hernádi Zsolt újabb öt évre felkérést kapott az igazgatóságba.

A részvényesek nem panaszkodhattak az idén, a legtöbb BÉT-en jegyzett cég növelni tudta osztalék-fizetését és ez a részvényesi javadalmazás a részvények árfolyamához képest is relatíve magas, 1-2 százalékos osztalékhozamot jelentett a befektetőknek, amely a banki kamatokhoz képest vonzó jövedelem volt. Az OTP közgyűlése részvényenként 219 forint osztalékról döntött, de a tényleges kifizetés 221 forint lesz, mert a bank a saját részvényei után nem fizet osztalékot. A Mol részvényenként 127,5 forintot fizet a befektetőknek, a Magyar Telekom 25 forintot, a Richter Gedeon 68 forintot. Az osztalékok kifizetése május közepe és június közepe között várható. Az OTP árfolyama (0,6 százalékos árfolyam-csökkenés), a Richter Gedeon (mínusz 0,9 százalék) és a Magyar Telekom (mínusz 0,8 százalék) végül szinten maradt.

Sokkal szignifikánsabb volt a BUX-index néhány kisebb súlyú szereplőjének drágulása, az Appeninn, a Konzum, az Opus Global 15-25 százalékkal lépett feljebb, és bár kisebb mértékben, de a CIG Pannónia is 10 százalék fölött ugrott.

A forgalmi listát az "örökös bajnok" OTP vezette 75,1 milliárd forinttal, a dobogóra még 33 milliárd forinttal a Mol és 27,4 milliárd forinttal  a Richter került fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!