A világ három legnagyobb piaci kapitalizációjú, azaz tőzsdei értékű társaságából immár kettő kínai - derült ki az Economist összeállításából, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a 12 legnagyobb cég egyike sem tudta elkerülni a kapitalizációja csökkenését az elmúlt év során. A felső tucatban lévő olajcégek és pénzintézetek mellé a válság során felkapaszkodott a Wal-Mart, a Johnson & Johnson és a Procter & Gamble is, jelezve, hogy ezek a cégek, illetve üzletágak jól állják a sarat.

Fontos megjegyezni: a piaci kapitalizáció alapján történő rangsorolás nem feltétlenül tükrözi a vállalat tényleges nagyságát; a Microsoft bár öt hellyel is megelőzi a Royal Dutch Shellt ezen a listán, utóbbinak azonban több mint 10 ezerrel több alkalmazottja és közel nyolcszor akkora bevétele van.

A legnagyobb mértékben - derült ki az Economist által idézett adatokból - épp a legnagyobbnak számító PetroChina ment össze, itt 46,8 százalékos csökkenést regisztráltak, ám a társaság piaci kapitalizációja így is megközelíti a 400 milliárd dollárt (az állami kézben lévő részvénypakettek értékét szintén piaci árfolyamon számították az egyszerűség kedvéért - a Finacial Times számításai alapján a PetroChina piaci áron számítva 367 milliárd dollárt ér).

Fotó: Bloomberg Photos


Az első negyedévben még listavezető Exxon Mobil a második negyedévre az egyedüli nem kínai illetőségű dobogós lett, itt közel 31 százalékos zsugorodás után 340 milliárd dollár körüli kapitalizációval számol a MarketWatch. A Industrial and Commercial Bank of China "csak" 26,4 százalékot veszített tőzsdei értékéből, így jelenleg 257 milliárd dollár körüli kapitalizációval bír, egyúttal egy helyet ugrott előre, leszorítva az előző negyedévben még harmadik Wal-Martot.

Fotó: Bloomberg Photos


A hatodikról a negyedik helyre felugró Microsoft kapitalizációjának 16 százalékos csökkenése után már csak 211,5 milliárdot ér, ám a Financial Times adatai szerint így is megelőzte a tőzsdei szereplők által 200 milliárd dollárra becsült China Mobile-t, amely az egyetlen távközlési cég, amely tagja lehet a bűvös tizenkettőnek. A China Mobile piaci kapitalizációja 40 százalékkal zsugorodott. (Az Economist számításai szerint a két cég sorrendje mostanra épp a fordítottja annak, amely a Financial Timesban a második negyedév végén megjelent listán szerepel, azaz a China Mobile 214 milliárdos kapitalizációja mögött 2 milliárddal marad el a Microsofté.)

Fotó: Bloomberg Photos


A hatodik Wal-Mart bár kifejezetten ellenállónak bizonyult - az első tucatban itt regisztrálták a legkisebb, kevesebb mint 5 százalékos részvényárfolyam-csökkenést, így a társaság 188,7 milliárdos kapitalizációval rendelkezik, ám így is három helyet esett vissza egy negyedév alatt.

A China Construction Bank 182 milliárd körüli kapitalizációja a hetedik helyre volt csak elég; a társaság köz- és állami kézen forgó részvényállományának értéke kevesebb mint 6 százalékkal csökkent az elmúlt év során.

A sorban következő Johnson & Johnson, illetve a második negyedév végén még a 12-es lista utolsó helyére visszaszoruló Procter & Gamble 12 százalék körüli kapitalizáció-csökkenés után 156,5, illetve 148,9 milliárd dollárt ért a részvénypiacon, ám azóta mindkét vállalat papírjai felértékelődtek, olyannyira, hogy a P&G visszakúszott a kilencedik helyre, kitúrva onnan az egy hellyel visszaeső Shellt. (A J&J 168,4, a P&G 162,1 milliárd dollárt ért tegnap a New York-i tőzsdén.)

Forrás: Bloomberg Photos


A Royal Dutch Shell kapitalizációja 12 hónap alatt több mint 38 százalékkal került lejjebb, így a második negyedév végén 156 milliárd dolláron állt. Brazil szektortársa a Petrobras szintén 30 százalék feletti csökkenést regisztrált, ám sokkal nagyobbat ugrott előre - az első negyedévben elért 17 helyről a 12-re augusztus elejére, úgy, hogy az idei második negyedév végén még a nyolcadik helyen is sikerült villantania.

Forrás: Bloomberg Photos


A tizenegyedik helyért az HSBC és a Bank of China viaskodott az elmúlt hónap során. A kínai állami bank, amely az első negyedévben még csak 21-ik helyezést ért el a második negyedév végére már 153 milliárdos kapitalizációval bekerült az első tizenkettőbe, míg a HSBC részvényei iránti érdeklődés a második negyedéves gyorsjelentése előtti napokban jócskán megugrott, így augusztus elején már 11. helyen állt, keddre azonban - további felértékelődést követően - már hatodik helyért szállhatna harcba. Az HSBC kapitalizációja kedd délelőtt 188,9 milliárd dollár volt, az Economist szerint a társaság piaci megítélése mintegy 18 százalékkal romlott egy év alatt.

Forrás: Bloomberg Photos


Nem meglepő módon egyetlen magyar társaság sem szerepel a piszkos tizenkettőben, de még a Financial Times által összeállított 500-as listán sem. Az FT rangsor utolsó helyezettje, a japáni illetőségű Sumitomo Metal Industries kapitalizációja 12,8 milliárd dollár, míg az OTP Banké nem éri el a 6,1 milliárd dollárt a jelenlegi 4020 forintos részvényenkénti árfolyamon számolva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!