"A világgazdaságnak már nem kell szakadékba nézni, de még semmi esetre sem jutottunk túl a nehéz időszakon" - fogalmazott Robert Zoellick pénteken az úgynevezett Bretton Woods Bizottság nevű pártfüggetlen szakértői szervezet washingtoni ülésén.

"Nem tartom valószínűnek a W alakú (recessziót), de a felépülés üteme meglehetősen bizonytalan lesz" - mondta. (A W alakú vagy dupla süllyedésű recesszió olyan válságot jelent, amikor a recessziós visszaesést rövid idejű növekedés, majd újabb, gyors zuhanás követi.) Zoellick szerint a gazdaságok rendbejövetelét rejtett veszélyek kísérik. Kiemelte, hogy a szuverén hitelkockázatok átárazása kihívást jelenthet 2010-ben.

Megjegyezte, hogy ez utóbbi probléma túlmutat Görögországon, és az Egyesült Államok esetében a szövetségi államoknak és az önkormányzatoknak is kezelniük kell majd. Véleménye szerint a gondok átgyűrűzhetnek más hitelpiacokra, például a vállalati hitelek piacára is. A Világbank januárban figyelmeztetett: jövőre, a gazdasági ösztönző programok visszavonásával lassú növekedési periódus következhet. A pénzintézet a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 2,7 százalékról 2 százalékra módosította, a 2011-es várakozást viszont változatlanul, 3,2 százalékon hagyta.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!