A vörös lehet a meghatározó szín ma Európában

Mérsékelten süllyedő indexekkel indul várhatóan a kereskedés csütörtökön a vezető nyugat-európai tőzsdéken.
Dzindzisz Sztefan, 2017. november 9. csütörtök, 08:19
Fotó: Napi.hu

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 7 ponttal, a frankfurti DAX-30 16 ponttal, a párizsi CAC-40 pedig 4 ponttal csökken a nyitásban - írja az MTI. A tőzsdéken a Commerzbank, a Siemens, a Generali és néhány más nagyvállalat negyedéves jelentése, az Európai Bizottság legfrissebb növekedési előrejelzése, majd délután az amerikai munkaerőpiaci adatok okozhatnak mozgást.

Szerdán vegyesen zártak a vezető európai értéktőzsdék. A DAX 0,02 százalékkal, az FTSE-100 pedig 0,22 százalékkal emelkedett, a CAC-40 viszont 0,17 százalékkal csökkent. Az euróövezeti EuroStoxx50 0,10 százalékkal süllyedt.

A főbb ázsiai piacokon vegyes volt a hangulat. Tokióban hevesen ingadoztak az árfolyamok. A piac kezdetben átvette az amerikai tőzsdék jó hangulatát, és a Nikkei-225 nap közben 26 éves csúcsra emelkedett. Majd megfordult a hangulat, a nyereségrealizáló eladások és a jen erősödésének hatására a mutató 0,20 százalékkal csökkent. Az átfogóbb Topix index 0,25 százalékkal süllyedt.

A kínai tőzsdét erősítette, hogy októberben meglepően gyorsan emelkedtek az ipari termelői árak, jelezve, hogy a kereslet stabil és a növekedés biztos lábakon áll. CSI300 blue chip index 0,1 százalékkal emelkedett, a Shanghai Composite Index 0,1 nem változott. A hongkongi Hang Seng index 0,57 százalékkal ment föl a kereskedés utolsó harmadában.

Az olajpiacon a szerdai gyengülés után stabilizálódtak a jegyzések, miután az OPEC, Oroszország és néhány más nagy exportőr várhatóan kiterjeszti a termeléscsökkentési megállapodást. Ugyanakkor szakértők szerint a jelek arra vallanak, hogy az amerikai termelés emelkedése és a globális kereslet növekedésének lelassulása miatt kifulladóban van a lendület, amely július óta 40 százalékkal nyomta fel az árakat.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára csütörtök kora reggelig 9 centtel 63,58 dollárra emelkedett, de elmaradt a héten jegyzett két éves, 64,65 dolláros csúcstól. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára 6 centtel 56,87 dollárra ment föl.

Az euró kissé erősödött, az európai valutával 1,1612 dolláron kereskedtek.

Az arany jegyzése a dollár enyhe gyengülésével párhuzamosan megszilárdult. A fém unciája (31,104 gramm) csütörtök reggel 1283,81 dolláron forgott az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint előző este.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK