A Wall Street is a makroadatokat nyögi - ez már az összeomlás előszele?

A komoly csalódást jelentő amerikai munkaerőpiaci adatsor nyomán délnek vették az irányt a vezető New York-i részvényindexek.
NAPI Online, 2007. szeptember 7. péntek, 16:25
Fotó:

Nyitás után háromnegyed órával a DJIA 1,2, az S&P-500 1,3, a Nasdaq Composite 1,4 százalékos mínuszban volt.

Az esésben a pénzügyi szektor nagyágyúi az élen jártak, a Morgan Stanley, a Merrill Lynch és a Lehman Brothers papírjai a kereskedés elején 2 százalék körüli mínuszt gyűjtöttek be.

A határidős tőzsdemutatók már az adatsor nyilvánosságra kerülése előtt gyengültek, mind több jel mutat ugyanis arra, hogy a jelzálogpiaci turbulenciák negatívan hatnak a fogyasztók költekezési kedvére, ezáltal az amerikai gazdaság egészére is. A Harley Davidson például pénteken közölte, hogy idei nyeresége 4-6 százalékkal alulmúlhatja az egy évvel korábbit, az amerikai fogyasztókat sújtó nehéz idők miatt. A motorkerékpár-gyártó papírjai közel 9 százalékos zuhanással reagáltak a bejelentésre.

A befektetőket az szintén nyomaszthatta, hogy a Federal Reserve volt elnöke, Alan Greenspan több szempontból is azonosnak nevezte a jelenlegi piaci zűrzavart, az 1987-es tőzsdepánikot, valamint a 100 milliárd dolláros Long-Term Capital Management összeomlása által 1998-ban okozott felfordulást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK