Bár az irányadó indexek mind a pozitív tartományban nyitottak szerdán a tengerentúlon, a pénzügyi szektorból érkező kellemetlen hírek hatására hamar lelohadt az olaj árának csökkenése és a kedvező makroadatok által táplált optimizmus. Hazai idő szerint fél 7-kor (a New York-i kereskedés kezdete után 3 órával) már a negatív tartományban mozogtak az irányadó indexek, a DJIA 0,1, az ScP 500 0,2, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos veszteséget mutatott keddi zártóértékéhez képest. A nyitást követő rally-t a Marketwatch helyzetjelentésében a szerdán publikált - a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nem várt emelkedéséről szóló - makroadathoz és a nyersolaj árának második napja tartó lejmenetével magyarázták. A hitelen bekövetkezett fordulat épp ezért hatott meglepetésként, csakúgy mint a Citigroup szakembereinek bejelentése, miszerint az Egyesült Államok biztosítási szektorának óriása, az American International Group (AIG) jókora csávában lehet. A Citi elemzői szerint az AIG-nek nem lesz elég a múlt hét során végrehajtott tőkeemeléssel összegyűjtött 20 milliárd dollár ahhoz, hogy átvészelje a másodpiaci válság okozta károkat, így újabb adag friss tőke után kell néznie. A társaság részvényei a közlemény kiadását követően 4,6 százalékot zuhantak, magukkal rántva a pénzpiaci blue chipeket is. A Dow Jones index nagyobb arányú esését a tech-szektor akadályozta meg; a HP és az IBM részvényei - bár kis mértékben, de - emelkedni tudtak. Az S&P 500-at a kötvénypiaci társaságok húzták le azt követően, hogy a csőd széléről a Fed által visszarántott Bear Stearns-zel kapcsolatban újabb híresztelések láttak napvilágot. A Wall Street Journal szerint az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC újabb vizsgálatot indított a Bear összeomlásának körülményeivel kapcsolatban, és arra próbál választ kapni, vajon történt-e bármiféle manipuláció, amely elvezetett az Egyesült Államok második legnagyobb kötvény-ellenjegyzőjének bedőléséig. A gyanú árnyéka vetődött ugyanis számos Wall Street-i cégre, többek között a Goldman Sachsra, a Paulson & Co.-ra, valamint a Citadel Investment Groupra is. A WSJ beszámolója szerint a fent nevezett társaságok három héttel a Bear bedőlése előtt mintegy 400 CDS ügylet pozícióját zárták le nagy hirtelenséggel; ezekben a Bear Stearns mind érdekelt volt, mint ellenjegyző harmadik fél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!