Míg a londoni Footsie 1 százalékot valamivel meghaladó mértékben veszített pénteki záróértékéből, Frankfurtban és Párizsban már közel másfél százalékkal süllyedtek az irányadó mutatók. A tengerentúlon ünnep miatt nem nyitott ki a NYSE a hét első napján.

A hétfői nap egyértelműen a líbiai események jelentették a fő témát a befektetők számára. A félelmek szerint az észak-afrikai országban kialakult helyzet az energiaárak emelkedésén keresztül emelheti az inflációt, így pedig világszerte visszafoghatja a gazdasági növekedést. A Fitch Ratings leminősítette Líbia hitelbesorolását, a korábbi BBB+-ról BBB-re.

Mindennek hatására a Stoxx 600 összeurópai index az elmúlt hónap legnagyobb mínuszával fejezte be a hétfőt.


A líbiai események különösen hátrányosan érintik az energiaszektort. A zavargások terjedése miatt az európai olajcégek - köztük a Statoil, a Shell, a BP és az OMV - személyzetük evakuálását és a termelés, illetve a feltárás felfüggesztését tervezik.

Elsősorban a líbiai események, és a kínálati bizonytalanság hatására az olaj jegyzése két és féléves csúcsra emelkedett. Londonban a Brent árfolyama áprilisi szállításra 105 dollár fölé emelkedett, míg a Globexen 93 dollár fölé drágult a fekete arany.

Bár az eurózóna és Németország a vártnál kedvezőbb számokat közölt a gazdasági aktivitás alakulásáról, azonban az Európai Központi Bank (ECB) több döntéshozója is az inflációs nyomásra figyelmeztetett.

Akadtak azért pozitív kivételek is, így a Merck kedvező gyorsjelentése hatására tudott drágulni. Ezúttal a görög bankszektorban is találhattak kiemelkedően teljesítő részvényt a befektetők; az Alpha Bank árfolyama több mint 5 százalékkal emelkedett, miután a pénzintézet visszautasította a National Bank of Greece 2,8 milliárd eurós akvizíciós ajánlatát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!