Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az utolsó negyedévben már megcsapta a válság szele a Zwack Unicumot (5 százalékkal csökkent az árbevétel), de az italgyártó tegnap közzétett számai nem maradnak el a tavalyiaktól. Az üzleti évét április 1-jén kezdő társaság 9 havi bruttó árbevétele 26, a jövedéki adó nélkül 17,4 milliárd forint, fél százalékkal több, mint 2007-ben. A növekedés ismét a saját termelésű italoknak volt köszönhető, ezeken belül a minőségi italok eladása 3,5 százalékkal bővült, a kommerszeké 3 százalékal csökkent. A saját italok, -elsősorban az unicum és a különféle minőségi pálinkák- adják az üzemi eredmény 94 százalékát.
Az export a teljes nettó forgalom kevesebb, mint 7 százalékát adja, ám ötödével magasabb, mint az előző évben. Üröm az örömben, hogy 2008 utolsüó három hónapjában már enyhén csökkent, mert az USÁ-ba nem történt ujabb kiszállítás. Az eladások Romániában és Szlovákiában növekedtek, Olaszországban viszont csökkentek.

Az amortizációs költségeken 2008-ban sikerült valamennyit megtakarítani, a személyi tételek szinten maradtak, a mintegy 2 milliárdos marketing költés viszont 4 százalékkal bővült. Mindezek eredőjeként az üzemi eredmény a tavalyit 6 milióval megfejelve 3 milliárd 660 millió forint volt, amelyet 300 milliós pénzügyi eredmény egészít ki. A Zwack adó előtti eredménye 3 milliárd 961 millió forint, a tavalyi szintnél - és az azzal megegyező idei tervnél- 80 millióval több. A többlet azonban az üzleti év utolsó, vagyis a most folyó negyedévben a cég jelentése szerint elolvad, igy az év teljesítménye pontosan meg fog egyezni a tavalyival.

A társaság 2 943 milliárdos - az üzleti év végéig mintegy 70 millióval csökkenő- adózott eredményéből a társaság 2,6 milliárdot fordít a részvényenkénti 1300 forintos osztalékelőleg kifizetésére. Ez magasabb arány a korábbi években megszokottnál, és nem biztos, hogy a várható nehéz évben fenntartható, de a cég likviditása ( december végi pénzeszközállománya 3,8 milliárd forint) egyelőre bőven kibírja.Valamivel 10 százalék feletti osztalékhozamával a papír (12700 forintos tegnapi záróárával) a mai helyzetben már nem tűnik igazán olcsónak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!