Bezuhant a világ acéltermelése

Jelentősen, 13 százalékkal 137,1 millió tonnára esett a világ acéltermelése áprilisban éves összevetésben a koronavírus hatására - áll a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) honlapján az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2020. május 24. vasárnap, 12:16
Fotó: Getty Images

A szervezet nem végleges adatai szerint Kína éves összevetésben 0,2 százalékkal, 85 millió tonnára növelte acéltermelését áprilisban. Eközben India acéltermelése igen jelentős mértékben, 65,2 százalékkal, 3,1 millió tonnára zuhant, Japáné pedig 23,5 százalékkal, 6,6 millió tonnára esett.

Az Európai Unió acéltermelése tavaly áprilissal összevetve 22,9 százalékkal, 10 7 millió tonnára zsugorodott, az Egyesült Államoké pedig 32,5 százalékkal, 5 millió tonnára süllyedt.

A Független Államok Közössége (FÁK) áprilisi acéltermelése 22,6 százalékkal, 6,5 millió tonnára, Ukrajnáé 30,9 százalékkal, 1,4 millió tonnára csökkent.

Az idei első négy hónapban a világ acéltermelése 4,1 százalékkal, 581 millió tonnára csökkent, Kína adta a globális acéltermelés több mint a felét, 319 millió tonnát.

A szervezet honlapján szereplő nem végleges adatok szerint Magyarország áprilisi acéltermelése éves összevetésben 11,9 százalékkal, 152 ezer tonnára csökkent. A január-április közötti négy hónapban a magyar acéltermelés 16,1 százalékkal, 554 ezer tonnára esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A worldsteel több mint 160 acéltermelőt fog össze, tagjai a világ acéltermelésének csaknem 85 százalékát adják.

A koronavírus-járvány nyomában kialakult gazdasági válság miatt a legtöbb ipari fém termelése jelentősen visszaesett, az árak is lefelé mozognak az árupiacokon. Azonban ennek némi előnye is lehet, ahogy arról korábban részletesen írtunk.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK