Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Telekom Zrt. növelte bevételét 2017 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, miközben eredménye is némileg javult a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett jelentés szerint, amelyet az MTI dolgozott fel.

A konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés alapján a távközlési szolgáltató összbevétele 8,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 153,3 milliárd forintot tett ki. Az emelkedést - az előző negyedévhez hasonlóan - a rendszerintegrációs és IT-bevételek bővülésével magyarázták. A folyamat a jelentés szerint az EU-s forrásokból megvalósuló hardver- és szoftverbeszerzési projekteknek köszönhető.

Az adózott eredmény 10,9 milliárd forint lett, 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a részvényesekre jutó eredmény 10,682 milliárd forintról 3,4 százalékos csökkenéssel 10,32 milliárd forintra mérséklődött.

Az EBITDA (kamatok, adózás és amortizáció előtti eredmény) éves összehasonlításban 1,8 százalékkal 47,9 milliárd forintra csökkent az alacsonyabb bruttó fedezet miatt - írták.

Elemzők a cég által közölt konszenzus szerint 10,6 milliárd forint nettó eredményt és 147 milliárd forint árbevételt vártak.

Az alaptevékenységeken belül a mobil bevételek 4,1 százalékos növekedéssel 79,6 milliárd forintra, a rendszerintegráció és információtechnológiai (RI/IT) bevételek egy év alatt 10,5 milliárd forintos növekedéssel 24,4 milliárd forintra emelkedtek. A vezetékes bevételek 2,1 százalékkal 48,2 milliárd forintra csökkentek. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek 9,6 százalékkal 1,3 milliárd forintra mérséklődtek az áramszolgáltatás csökkenő ügyfélszáma és az egyetemes gázszolgáltatást igénybe vevő ügyfelek szerződéseinek lejárta miatt.

Az egy részvényre jutó hozam 10,91 forintról 9,3 százalékos csökkenéssel 9,9 forintra esett.

A működési eredmény 21,8 milliárd forintról 7,2 százalékos csökkenéssel 20,2 milliárd forintra csökkent. A folytatódó tevékenységekből származó szabad cash flow 10,7 milliárd forintra esett.

A nettó adósságállomány a tavaly év végi 376,6 milliárd forintról 5,1 százalékos csökkenéssel 357,4 milliárd forintra mérséklődött, a nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 0,2 százalékkal 39,1 százalékra javult.

A jelentés idézi a cég vezérigazgatóját, Christopher Mattheisent, aki sikeresnek nevezte a költségcsökkentési intézkedéseket, de azok - mint fogalmazott - nem tudták teljes mértékben ellensúlyozni a bruttó fedezet csökkenését.

A negyed év során 300 ezer előfizető váltott magasabb adatforgalmi előfizetésekre, így az átlagos forgalom közel 50 százalékkal nőtt emelkedtek az egy előfizetőre jutó átlagos árbevételi szintek. Az adategyeztetéses ügyfelek 95 százalékát is sikerült megtartani, a nagy sebességű internethálózat pedig már majdnem 3 millió háztartásban érhető el

- hangsúlyozta.

A Magyar Telekom az éves rendes közgyűléshez képest megemelte az árbevételre vonatkozó várakozásait, 2017-re 560 milliárd helyett 580 milliárd forint árbevétellel számol, amit a rendszerintegrációs és IT szegmens erős teljesítményének, valamint a vezetékes és mobil készülékek iránti erős keresletnek a folytatódására alapoznak. Az EBITDA-eredményre vonatkozó várakozások változatlanok, továbbra is 182 milliárd forinttal számolnak a tavalyi 188 milliárd forint után. A társaság az idei év után 25 forintos részvényenkénti osztalékot céloz meg, csakúgy, mint 2016-ot követően.

A Magyar Telekom részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára szerdán 425 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 527, a legalacsonyabb 431 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!