Friss ajánlásában azonnali forinteladást javasol euró ellenében ügyfeleinek a Nomura. A befektetési bank 293,3 forintos szinten javasolja az euró vásárlását 287 forint alatti stop szinttel és 310-315 forint közötti célárfolyammal.

A bank elemzői szerint az árfolyamok alakulása bizonyíték arra, hogy általában eljött az ideje a feltörekvő piaci devizák elleni pozíciók nyitására. Ezen devizák alulteljesítésének oka a folyó fizetés mérleghiány, s a csökkenő kereslet ezen devizák iránt, amelyek gyengítésére általában is törekednek ezen országok kormányzatai.

Ráadásul az elmúlt napok piaci fejleményei azt mutatják, hogy a befektetők részéről véget ért a magasabb kockázatú pozíciók felvételének időszaka, ami szintén ezen devizák árfolyama ellen ható tényező.

A piac a jelek szerint napokban kezdi megkérdőjelezni a globális rally fenntarthatóságát, s a következő 2-3 hétben a kockázatos pozíciók leépítése várható a piacon. E mellett befejeződni látszik a kockázatosabb európai eszközökben az elmúlt hónapok során bemutatott emelkedés is, ami szint kedvezőtlenül hatha a magyar deviza árfolyamára. A forint jelenlegi árfolyamában a Nomura elemzői szerint már be van árazva egy potenciális megállapodás lehetősége az IMF-fel, s most már nehéz lenne azt bizonyítani, hogy a szereplők alul lennének súlyozva magyar eszközökből.

Ráadásul a tárgyalások húzódása kifejezetten rossz hírt jelent. A forint eddigi erősödése a CDS-felár csökkenésével párhuzamosan zajlott le, azonban ez az indikátor most már a gyengülés irányába mutat az elemzés szerint.


A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Az MNB mérlegfőösszege eközben a többi feltörekvő piaci társánál nagyobb ütemben nőhet az eszközvásárlási program beindulása miatt, s ez szintén sebezhetőbbé teszi a forint árfolyamát a jövőben. A bank elemzői szerint 2011-ben végetért a magyar folyó fizetési mérleg többletének emelkedése, mindezek fényében már kevés olyan tényező maradt, amely a forint erősödését indokolná.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!