Az eredetileg tervezettnél valamivel alacsonyabb áron adta el 50 százaléknyi részvénycsomagját a Addiko Bank két tulajdonosa, az amerikai Advent nevű befektetési alap és az EBRD a bank első nyilvános részvénykibocsátása során, amelyet követően pénteken vezették be a részvényeket a Bécsi Értéktőzsdére - írja összefoglalójában a Die Presse című osztrák napilap.

Az egykori Hypo-Alpe-Adria-Bank International utódjaként létrehozott bank részvényei 16 eurós kibocsátási árfolyamon találtak gazdára az eladás során. Ez alacsonyabb, mint az eredetileg tervezett 19-23 eurós ársáv, azonban a piac a jelek szerint díjazta, hogy a tulajdonosok hajlandóak voltak engedni árelképzelésükből. A részvények az első kereskedési napon ugyanis emelkedéssel kezdtek, délután 16,7 eurón cseréltek gazdát a bécsi tőzsdén.

A kibocsátás során összesen 9,75 millió részvényt vettek meg a befektetők, a 16 eurós kibocsátási árral számolva így összesen 156 millió euróhoz jutott a bank két nagy tulajdonosa. A bank elődjét 2014 decemberében vásárolta meg az Advent és az EBRD az osztrák államtól. A bank saját tőkéje meghaladja a 800 millió eurót.

Az Addiko iránt állítólag korábban az OTP is érdeklődött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!