A piac egyértelmű választ adott ez előző két hétben felvetett kérdésekre, hogy az európai mentőcsomag helyre tudja-e rövid távon állítani a bizalmat és lehet-e esélye a piacoknak új csúcsokra nyár előtt . A héten ugyanis egyértelműen eldőlt, hogy nagy valószínűséggel a bizalom visszaállításához is több idő kell, a korábbi optimizmus visszatérésére pedig

még kevesebb az esély. Amellett, hogy nem csökkentek az aggodalmak egyes

országok eladósodottságával kapcsolatban, ráadásul az eheti makroadatok sem támogatták a piacot. Különösen a kritikus munkaerőpiac területéről érkeztek figyelmeztető jelek így a korábbi csúcsokat mindenképpen jó időre levehetjük a napirendről, sőt a piac könnyen lehet, hogy folytatja eső trendjét - írja a Raiffeisen elemzése.


Technikai szempontból nézve több olyan szinten is átesett a piac (S&P: 1110, 1090, 200

napos mozgóátlag), amely ebbe az irányba mutat. Fontos azonban azt is látni, hogy rövid távon extrém módon túladottá váltak a részvények, mely némi korrekciót vetít előre, ami már meg is indult. A fő kérdés a jövő héten az lesz meddig tarthat ez a korrekció. Az előbb említett szintek azonban többszörös ellenállást jelentenek, némi megnyugvás abban az esetben lehetne, ha a piac legalább 1110 pont fölött tudna stabilitást mutatni. Amennyiben ez a kísérlet kudarcot vall, a piac újabb heves esés elé nézhet (1010 pontig). Így a Raiffeisen elemzőinek az ajánlása továbbra is az, hogy emelkedésben adni kell, míg az esések megvétele nagyobb kockázatú.


A magyar piacon az OTP és a MOL is a héten tette közzé gyorsjelentését, az árfolyam alakulásába azonban most minimális szinten sem tudott beleszólni a gyorsjelentés. Az OTP-ben egyelőre az 5850-6300 sáv az irányadó, elvileg a fent említett piaci konszolidáció fázisát is itt töltheti el. Az 5850 elesése minimum 5500-ig nyitna teret, de inkább lejjebb. A Raiffeisen pénteken emelt célárat az OTP esetében 4590 forintról 6289 forintra, így a hosszabb távú ajánlásuk eladásról tartásra változott.


A Mol még súlyosabb károkat szenvedett, elvileg a papírban a 16 800-17 400 forintos sáv igen erős támasznak számít, míg felfelé a 18 500 forint körüli szintek határolhatják be egyelőre a mozgását.


Megtörte korábbi kereskedési sávját a Richter is, letörve a 42 000-et, amely 39 000-ig nyitotta meg a teret. Ha ezen is átesne, akárcsak ez előző papírokban, itt is jelentősebb tér nyílhatna meg. Ahogyan várható volt, a sikertelen kitörés után (amelyet meg sem kísérelt végül) az Egisben is megjelentek az eladók. A hosszabb távon fennálló kereskedési sáv alja 18 000 forint.


Az MTelekom ismét visszaesett a 675-ös kulcsszint alá , így ismét 625-ig van tér előtte. A kinti piaccal párhuzamosan a magyar piacon is lehet némi konszolidáció, ellenmozgás, ahogyan azonban látni lehet, jelenleg itt is lényegesen nagyobb tere lehet az esésnek, mint a potenciális emelkedésnek. Így a Raiffeisen ajánlása itt is megegyezik a nemzetközi piacokra adott véleményükkel.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!