Megugrott az Adnoc Gas – Abu-Dzabi fő energiavállalatának leányvállalata – árfolyama a kereskedésben való debütálásakor, miután a világ idei legnagyobb tőzsdei bevezetése során (IPO) 2,5 milliárd dollárt gyűjtött. Az ügylet az Öböl-menti országból származó tőzsdei bevezetések sorát indítja el, a tavalyi erős szereplés után – írja a Bloomberg.

Az Adnoc Gas részvényei a korai emírségi kereskedésben 25 százalékkal 2,97 dirhamra emelkedtek (1 dollár 3,67 dirhamot ér). A részvények árazása 2,37 dirham (230 forint) volt részvényenként, ami nagyjából a forgalmazott IPO-sáv közepén van, annak ellenére, hogy a befektetők közel 125 milliárd dollár értékben adtak le megrendelést. Az állami tulajdonú cég 5 százalékos részesedést vitt a tőzsdére.

Az Adnoc 2022-ben rekordbevételt ért el az októberig tartó évben, amikor Oroszország ukrajnai inváziója felborította az energiapiacokat, és a földgáz ára az egekbe szökött.

Az ügylet az Öböl-menti országok IPO-k iránti lázas érdeklődésének egyik jele, mivel a kormányok megpróbálják finanszírozni a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást, és több nemzetközi befektetőt próbálnak bevonni a piacaikra. 

Az Adnoc tőzsdei bevezetése az eddigi legnagyobb Abu-Dzabiban,

amely felülmúlja a Borouge vegyipari vállalat 2 milliárd dolláros üzletét 2022 közepén. A Borouge mellett az Abu Dhabi National Oil Co. tavaly két egységben – az Adnoc Drillingben és a Fertiglobe műtrágyás cégben – is részesedést adott el – derült ki a gazdasági portál cikkéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!