A Napi Gazdaság cikke

A terveket meghaladó árbevételt ért el a Zwack az első negyedévében (a cég üzleti éve áprilistól március végéig tart), elsősorban annak köszönhetően, hogy a júliusra bejelentett jövedékiadó-emelés miatt sok vevő előrehozta beszerzését - derül ki a tegnap közzétett gyorsjelentésből. A 4,212 milliárd forintos nettó árbevételen belül 4-4 százalékkal csökkent a kommersz és a prémium termékek forgalma, a minőségi termékek esetében viszont hatszázalékos növekedést könyveltek el. A más cégek termékeinek forgalmazásából származó bevételek - elsősorban a rendkívül sikerese Diageo-akcióknak köszönhetően - 14 százalékkal emelkedtek. Mivel a terven felüli értékesítést az előrehozott vásárlásoknak tulajdonítják, a következő negyedévre a forgalom visszaesését valószínűsíti a cég.


Bár az anyagköltség - elsősorban a dráguló import és a magasabb előállítási költségű saját termékek növekvő súlyának következtében - hét százalékkal emelkedett, ezt ellensúlyozta a mintegy tízszázalékos létszámleépítésen elért megtakarítás.


A cég igen komolyan visszafogta marketingköltéseit is, az itt elért 364 millió forintos megtakarítás bőven fedezte a nyitott fedezeti ügyletek átértékelésén keletkezett 310 milliós veszteséget. A februárban kifizetett több mint 2,6 milliárd forint osztalékelőleg következtében a pénzügyi eredmény megfeleződött a tavalyi év hasonló időszakához képest, ez azonban megegyezik a társaság által prognosztizáltakkal.

A Zwack a fentiek eredőjeként az első negyedévét egymilliárd forintot hajszállal meghaladó nyereséggel zárta, ami ugyan 2,5 százalékkal kisebb a tavalyi 1,03 milliárdnál, de mindenképp magasabb, mint amit a cég a válság közepette remélt.



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!