A Portfolio.hu birtokába jutott információk alapján újabb magyar vállalati botrány körvonalazódik, az építőipari anyagokat gyártó Masterplastnál ugyanis jogosulatlanul igényelhettek vissza áfát.

A csoport 12 országban rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, 2014-ben átlagosan 614 főt foglalkoztatott. A Masterplast 3 saját tulajdonú gyártóegységet működtet (Magyarország, Románia és Szerbia). A cég 2014-et 81,6 millió eurós árbevétellel zárta, ami csaknem megegyezett az előző év árbevételével. Az adózott eredmény 2014-ben részben az ukrán gyártóbázishoz kapcsolódó egyszeri, 809 ezer euró leírás miatt 37 százalékkal 766 ezer euróra esett.

A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatásokat tartott. A vállalat több vezetőjét és alkalmazottját tanúként, illetve egyiküket gyanúsítottként hallgatták ki, valamint legalább egy alkalmazottat őrizetbe is vettek.

A cég egyik alkalmazottjának kihallgatására azért került sor, mert felmerült a gyanú, hogy a vállalat vezetőinek tudta és beleegyezése nélkül különböző acélipari termékek beszerzéséről szóló számlákon ugyanazt a gazdasági eseményt többször, jogosulatlanul tüntették fel, ezzel a Masterplast Nyrt. leánycége, a Masterplast Gyártó és Kereskedelmi Kft. vagyoni előnyre tett szert, ezzel csökkentette áfa bevallási és befizetési kötelezettségét, összességében közel 270 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek.

Megszólalt a Masterplast

A vádak  valótlanok, nyilvánvaló félreértésen alapulnak - reagált a BÉT honlapján a Masterplast vezetése.  Eszerint a cégcsoportot mindenkor a prudens és kiemelten jogkövető magatartás jellemzi. A Masterplast eddig is és ezután is minden adatot és információt átadott, átad a NAV-nak és bízik benne, hogy a vizsgálat minél hamarabb lezárul és megállapítja a vállalat vétlenségét.

A közlemény szerint a Masterplast Nyrt. leánya, a Masterplast Kft. vásárolt  betonacél terméket 2014-ben egy jelentős magyarországi nagykereskedő cégtől, bruttó értéken (azaz az áfát az eladónak megfizetve). Az árut szlovákiai partner felé alacsony árréssel továbbértékesítette, a vonatkozó számlák, szállítólevelek, egyéb, a valós ügyletet bizonyító  okiratok maradéktalanul rendelkezésre állnak. A kft. semmilyen "láncban" nem vett részt, esetleges - valós vagy vélt - mögöttes ügyletekről nem tudott.  A Masterplast Nyrt. értetlenül áll az üggyel kapcsolatban megjelentek előtt és igazát a szükséges jogi fórumokon  bizonyítani fogja - írta a vállalat.

Így csalhattak

A Masterplast egy szlovák vállalattól kapott megrendelést habfólia és betonacél leszállítására. Habfóliát gyárt a Masterplast, betonacélt viszont nem, azt egy nagykereskedőtől vásárolta és értékesítette tovább. A külföldre történő értékesítés után Magyarországon visszaigényelték az áfát, ezt ráadásul a gyanú szerint egymás után többször is ugyanarra a termékre, miközben elképzelhető, hogy a betonacél a telephelyet sem hagyta el.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy a láncban hol csapódott ki a "profit", a Masterplast azonban a NAV vizsgálata alapján érintett az ügyben - írta a portál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!