Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai bejelentés szerint a tőzsdei társaság 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (Emabit) olasz határon átnyúló tevékenységét 2014 óta műveli. Jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban. A teljes olaszországi kitettség 504,5 millió euró (mintegy 166 milliárd forint).

Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, összesen 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Re-vel, amelyről 2019 szeptember végén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását az Emabit megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett.

A biztosító a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit 2019. szeptember 25-én 670 millió forintra becsülte. A harmadik negyedéves mérlegkészítésig rendelkezésre álló információk alapján a becsült veszteség összege 525 millió forintra csökkent.

A teljes olaszországi határon átnyúló kezesi biztosításoknál az Emabit kárhányada az olaszországi tevékenység megkezdésétől 2019 szeptemberéig 33 százalék (1 428 millió forint összes kárráfordítás / 4 348 millió forint megszolgált díj), a hamis viszontbiztosítással rendelkező állomány kárhányada 25 százalék (519 millió forint kárráfordítás / 2 062 millió forint megszolgált díj).

A CIG Pannónia árfolyama csütörtök reggel az átlagosnál erősebb forgalom mellett, csaknem napi limittel esett, így 14,66 százalékos mínusz nyomán 203 forintnál jár. Az Opus árfolyama 2,2 százalékkal került lejjebb, így most 328 forintnál jár.

Sokba kerülhet

Ráadásul az Emabithoz a harmadik negyedéves mérlegkészítést követően a hamis viszontbiztosítási szerződéssel fedezett kötvények közül két, egyenként 5 millió eurós limittel megkötött kezesi biztosításra lehívás érkezett a teljes limit - azaz összesen 10 millió euró - megfizetésére vonatkozóan. A mai bejelentés szerint a biztosító vitatja a kár megalapozottságát és mértékét, továbbá egyeztetést kezdeményezett a jogosulttal. A lehívás 2019. október 15-én érkezett.

A BÉT-en megjelent közlemény szerint mindez a szavatolótőke megfelelését befolyásolja, ezért tőkeemelésre lesz szükség az Emabitban. Ennek mértéke a most publikált tények eredményétől függ.

A CIG Pannónia a leányvállalat érdekeinek képviseletével neves angol és olasz ügyvédi irodákat bíztak meg. A menedzsment részletes akciótervet készít elő az Igazgatóságnak a helyzet átfogó rendezése érdekében.

Az Opus nem száll be egy tőkeemelésbe

Időközben a biztosító legnagyobb, (Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó) 24,85 százalékos tulajdonosa, az Opus Global Nyrt. bejelentette, hogy mivel egyrészt ez a befektetés nem a cég stratégiai befektetéseinek része, másrészt az esetleges Emabit-probléma csak áttételesen és elhanyagolható mértékben érintheti a társaságot, nem kíván és nem fog semmilyen helyzet esetében - sem közvetlenül, sem közvetett módon - pótlólagos tőkebefektetéssel vagy más egyéb pénzügyi segítséggel (tőkejuttatással) élni és ilyen vonatkozásában sem szerződéses, sem egyéb kötelezettsége sem áll fenn.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!