A Standard Chartered Bank volt a legutóbi áldozata a devizapiaci fejleményeknek - pénzintézet tegnap bejelentette, hogy első féléves eredménye akár 10 százalékkal is csökkenhet az ázsiai gazdaságok lassulása, valamit az ázsiai devizák dollárral szembeni leértékelődése következtében - írja a Financial Times. Korábban már a Procter & Gamble, valamint a Philip Morris International is hasonló hangulatú bejelentést tett, mindkét óriáscég a feltörekvő piaci devizák leértékelődésének eredményeikre gyakorolt kedvezőtlen hatásaira figyelmeztette befektetőit. Figyelembe véve a devizapiaci fejleményeket, vélhetően nem lesznek az utolsók.

Az indiai rúpia, az orosz rubel egyaránt 11 százalékot esett a második negyedévben a dollárral szemben, a brazil reál ennél is nagyobbat, közel 12 százalékot. De más devizák is áldozatául estek az eladási hullámnak, a cseh korona 10. a dél-afrikai rand 9,3, a lengyel zloty 8,6, a mexikói peso 6,8 százalékkal olcsóbb dollárban mérve, mint a negyedév elején. Összességében a Bloomberg adatai szerint - ha így marad a helyzet - akkor 2012 második negyedéve a legrosszabban sikerült lehet a feltörekvő piaci devizák számára az 1998-as ázsiai pénzügyi válság óta.

A BRIC sem tud lendületet adni a világgazdaságnak?

Az, hogy a négy legnagyobb feltörekvő piaci deviza közül három vezette az esést, különösen aggasztó annak fényében, hogy a világgazdaságot 2008-ban ért sokk után pont ezek a gazdaságok voltak azok, amelyek még elfogadható növekedést voltak képesek felmutatni. A feltörekvő piaci devizák értékvesztésében vélhetően több tényező is szerepet játszhatott. Az egyik, hogy a negyedév folyamán általánosan megfigyelhető volt a piaci szereplő kockázatvállalási hajlandóságának csökkenése, s ez felértékelődési nyomás alá helyzet a biztonságos menedéknek tartott dollárt a világ többi devizájával szemben. De ugyanakkor erősítette a folyamatot a szóban forgó országok gazdaságainak lassulásával kapcsoltos félelmek is, sokan úgy gondolják, hogy a feltörekvő piaci nagyok évtizedes gyors növekedési periódusának vége, az orosz rubel esetében a csökkenő nyersanyagárak is a leértékelődést erősítették.

David Bloom, a HSBC vezető devizapiaci stratégájának véleménye szerint a befektetők jelenleg újraértékelik ezen gazdaságok helyzetét, s arra a következtetésre juthatnak, hogy Kína és a többi BRIC ország nem lesz képes életet lehelni a lassuló világgazdaságba.

Nőhet a bizonytalanság és a kockázatkerülés

A mostani piaci fejlemények érdekessége, hogy azok a feltörekvő piaci devizák közül nem azok esték a legnagyobbat, amelyek rendszerint a legnagyobb kilengéseket produkálják a globális kockázatvállalási hajlandóság változásakor. Ennek oka az lehet, hogy a BRIC devizák likvidebbek, de szerepet játszhatott az is, hogy pont a BRIC országokkal kapcsoltban voltal korábban talán túlzottan optimisták a befektetői elvárások. Azt azonban nehéz megmondani, hogy mekkora lehet a hangulatváltozás ezekkel az országokkal kapcsolatban. Bár a konszenzus úgy tűnik még mindig az, hogy hosszú távon a feltörekvő piacok jobb növekedést fognak produkálni fejlett piaci társaiknál, a következő néhány hóna, esetleg év mégis nehéz lesz számukra. A befektetők így a feltörekvő piacokkal kapcsolatban úgy hiszik, új világ jön - mondta Sébastian Barré, a Crédit Agricole devizapiaci részlegének vezetője a pénzügyi lapnak.

Kína számára ez azt jelentheti, hogy a GDP éves növekedési üteme 7 százalék körüli szintre eshet vissza a korábban megszokott 10 százalék körüli értékekről. A kisebb, exportvezérelt gazdaságok, mint például Thaiföld számára pedig hektikus gazdasági teljesítményt, szintén lassabb növekedési ütemmel. Egy azonban közös, a bizonytalanság nagyobb lesz ezekkel a gazdaságokkal kapcsoltban, s ez nagyobb kockázatkerülésre sarkallhatja a befektetőket.

Ez már sok a jóból

Néhányan a feltörekvő piaci gazdaságpolitikusok közül örömmel vették a devizák leértékelődését, hiszen ez jót tehet exportorientált gazdaságaiknak, azonban egyre többen jutnak arra a következtetésre, ez már sok a jóból. India például az exportőrcégek számára csökkentette a külföldi devizában tartható források nagyságát, s interveniált devizája erősítése érdekében, de így tett Brazília és Ororszország is. Ez nem is csoda annak fényében, hogy a devizák értékvesztése igencsak érzékenyen érintheti ezen országok legnagyobb vállalatait, az elmúlt években ugyanis számos jelentős kínai, orosz vállalat adósodott el más devizákban, s ők a mostani áresés közben igyekeznek csökkenteni kitettségüket. Ugyanakkor például a brazil cégek idegen devizában meglévő hitelállománya közel 20 milliárd dollárral nőtt az első félévben. Így devizáik értékvesztése erős nyomot hagyhat majd eredményeiken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!