Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A folyamatban lévő hitel restrukturálás és az első félévben látott vártnál alacsonyabb céltartalék lefedettség nyomán megemelte 2009-es eredményvárakozását az OTP-re vonatkozóan a Concorde Értékpapír Zrt. Ugyan a viszonylag sötét jövőkép a nem teljesítő hitelek (NPL) arányát tekintve eddig beigazolódott, sőt némely országban, ahol az OTP-nek érdekeltsége van, még optimistának is bizonyult, a hitelek átrendezése segít abban, hogy az NPL aránya a vártnál alacsonyabban alakuljon idén Magyarországon és Romániában - írják a cég szakemberei.

Ugyanakkor látszik, hogy az ukrán helyzet még a Concorde elemzőinek eddigi várakozásainál is lényegesen rosszabban alakul. Az átstrukturálás nélkül a hitelek több, mint 45 százaléka minősült volna nem teljesítőnek. Ha Ukrajnában elmarad az a sokat emlegetett "V" alakú kilábalás, akkor ezen "kimenekített" hitelek ismét nem teljesítőké válhatnak majd. Az OTP-nek nincs más esélye, mint havi fizetőrészlet engedményeket (akár a részlet 50-70 százaléka) tenni a hitelfelvevők számára, ami jelentős morális kockázat is.


Az OTP céltartalék politikájának fényében csökkentették az NPL lefedettség várakozásukat, így - az alacsonyabb céltartalék képzés miatt - megemelték idei profitvárakozásukat.

Azonban figyelembe kell venni, hogy az alacsonyabb céltartalék képzés a jövőbeli eredményesség csökkenését jelenti. Nehéz megjósolni, hogy a céltartalékkal le nem fedett hitelek közül mennyit és mikor kell majd leírni. Úgy tűnik, hogy az OTP célja a jövőbeli profitok kisimítása, így jelenleg annyit tudnak prudensen megbecsülni, hogy csökkentik a 2011-es eredményvárakozásukat a 2009-es becslésünk megemelése érdekében, valamint a 2010-es céltartalék képzés várakozásukat is megemelik 10 százalékkal.




Ezek mellett megemelték idei árbevétel várakozásukat a korábban vártnál gyengébb forint és magasabb hozamkörnyezet miatt. A forint látható erősödése és a hozamok csökkenése azonban arra utalnak, hogy a második félévben az OTP nettó kamatbevétele szempontjából kevésbé lesz kedvező a környezet.


Mindezek eredményeképpen idei profitvárakozásukat 140 milliárd forintra emelték 85 milliárdról, a következő két évben azonban továbbra sem számítanak profit emelkedésre, így év végi fair érték várakozásuk marad 4 301 forint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!