A jelek szerint az Airbnb-be vetett bizalom töretlen maradt a befektetők részéről a koronavírus válság ellenére is. A tőzsdei bevezetést megelőző első nyilvános részvénykibocsátás során a cég részvényeit 68 dolláron is hajlandók voltak megvásárolni a befektetők, ami jóval magasabb az eredetileg eltervezett 56-60 dolláros ársávnál - írja a CNBC.com piaci forrásokra hivatkozva.

Ezen az árfolyamon az Airbnb teljes piaci kapitalizációja eléri a 47 milliárd dollárt. Ami durva ebben, hogy időközben a cégnek a koronavírus járvány komoly nehézségeket okozott, sőt, volt aki a pandémiás helyzet miatt a cég teljes üzleti modelljének a végét vizionálta. Ebben a környezetben sikerült elérni ezt az értékeltséget azután, hogy egy évvel korábban a piaci tranzakciók csak 35 milliárd dollárra értékelték a cég egészét.

Persze a rövidtávú szobakiadási szolgáltatásokat szervező cég tevékenységén és eredményein komoly nyomot hagyott a járvány. Profitja 219 millió dollár volt a legutóbbi negyedévben 1,34 milliárd dollár árbevétel mellett, ez nagyjából 19 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 1,65 milliárdnál. Az általában nettó veszteségeket produkáló negyedévek mellett már korábban is voltak olyan időszakai a cégnek, amikor nyereséget tudott termelni. Ilyen volt például 2018 harmadik és negyedik negyedéve, vagy 2019 harmadik negyedéve is.

Tavaly egész évben 4,81 milliárd dolláros árbevétel mellett 674 millió dollár volt a veszteség, idén eddig 2,52 milliárd dollár mellett csináltak 697 millió dolláros mínuszt. A Covid-19 járvány miatti visszaesés összesen 481 milliárd dolláros kárt okozott az amerikai turisztikai iparágban az Egyesül Államok Utazási Szövetsége szerint.

Az Airbnb még közvetlenül a járvány kirobbanását követően emelt 2 milliárd dollár értékben tőkét áprilisban. Az akkori piaci körülményeket jól mutatja, hogy abban a körben csak 18 milliárd dolláros piaci kapitalizáció mellett tudott befektetőket találni a cég. Akkor megígérte, hogy komolyabb költségcsökkentési programba kezd és elbocsátja alkalmazottainak negyedét, ami mintegy 1900 embert. E mellett csökkentették marketing költségeiket is és hitelt vettek fel.

Ezután valamelyest fellélegezhetett a társaság, az amerikai üzletnek jelentős lendületet adott, hogy a járvány sújtotta nagyvárosokból sokan rajtuk keresztül béreltek vidéken házat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!