Marc Faber, a Wall Street befolyásos stratégája szerint a piacok következő mélyrepülése kínából indulhat el, ahol a hitelezés visszafogásával húzták be a növekedés fékjeit - írta a CNBC. Faber szerint ez minden olyan vállalatnál negatív hatásokkal jár, amelyek a "Kína-boom" eredményeként indultak növekedésnek.

Nem érdemes most kínai papírokat venni - fogalmaz a guru. De nemcsak a kínai eszközökben lát veszélyt Faber, véleménye szerint ugyanis minden olyan részvénnyel óvatosan kell bánni, amely 2009-ben a kínai növekedésből profitált, mivel azok - illetve eredményeik - nem fenntarthatók.

Ebbe a körbe pedig számos amerikai multinacionális vállalat is beletartozik. A még ennél is sötétebb jövőképet támasztja alá Faber szerint a kínai gazdasági növekedés várható lassulása, amelynek következtében nagy mennyiségű többletkapacitás jön létre, a piacokat pedig így többletkínálat áraszthatja el. Az ipari szektor meglehetősen sebezhetővé vált az utóbbi időben - mondta Faber. Véleménye szerint a Dow Jones Industrial és az S&P 500 20 százalék felett is zuhanhat a januári csúcshoz képest a közeljövőben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!