Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott nyolc volt szocialista ország között a szlovák, cseh, a magyar és a lengyel fizetőeszköz euróval szembeni jegyzésének alakulását vizsgálta az ICEG European Center. (A balti államokban valutatanács működik, Szlovénia pedig már eurózóna-tag, így ezek az országok kevéssé voltak érdekesek a vizsgálat szempontjából.) A 2006 novemberétől 2007 április végéig tartó időszakban a négy devizapár közül ugyan csak a forint és a szlovák korona grafikonja mutattott szemmel látható hasonlóságot, a kutatók szerint egyformán viselkedett a négyesfogat. A jelentés megállapítja, hogy ugyanolyan árfolyamvolatilitást és közel egyforma kurzuserősödési trendet produkáltak a devizák. Mindez a dokumentum szerint azt jelzi, hogy a befektetők együtt kezelik a közép-európai devizákat úgy, mintha a négy ország közös piaccal, közös monetáris és fiskális kondíciókkal illetve helyzettel bírna. Ha az invesztorok a régiós befektetés mellett döntenek, csak egy kevés információval bírnak külön-külön az egyes országokról, s az sem igazán érdekli őket. Mindez azt is jelenti, hogy ha jó híreket kapnak a régióból, automatikusan befektetnek a térség mindegyik országában. Ez jó hír a gyengébb gazdasági teljesítményű országoknak, és rossz a többieknek - állapítja meg az ICEG EC jelentése. A dokumentum hozzáteszi: a szóban forgó devizák a dollárral szemben is hasonló trendet mutattak, ám itt a régió fizetőeszközei nagyban függenek az euró nemzetközi piacon felmutatott teljesítményétől. Az elmúlt fél évben volt ugyan arra példa, hogy külön úton jártak az árfolyamok, de előbb-utóbb mindig utolérték egymást, akár erősödésről, akár gyengülésről volt szó - erősítette meg az ICEG eredményeit Kolba Miklós, az ING Bank devizapiaci üzletkötője. A szakember hozzátette: a befektetők valóban egy kalap alá veszik a négy ország devizáját, de ez igaz a spekulánsokra is. A feltörekvő piacon belül külön kategóriát képez a közép-európai négyesfogat, és sokan már eleve a négy devizapárra egyszerre kötnek ügyletet - ez az ún. block trade. Az sem ritkaság, hogy amikor az egyik szereplő a négy piac egyikén egy nagyobb ügyletet akar tető alá hozni, a másik hármon kisebb tételekkel már "előre dolgozik", a számára kedvező árfolyammozgás elindítása érdekében. Nem csak az euró ellenében kereskednek a régiós devizákkal, a cseh korona/forint például a kamatkülönbözetre játszók (carry trade) kedvelt eszköze, hiszen a cseh alapráta jelenleg 2,5 százalék (ami a várakozások szerint a hónap végén 2,75 százalékra módosulhat), addig idehaza már jó ideje a 8 százalékos kamat érvényes.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!