Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy általánosságban kedvező lehet a 2016-os év a részvények számára, s ez lehet az az eszközosztály, amely a legjobb alternatívát adhatják majd a kötvényekhez képest befektetési szempontból - véli Peter Garnry, a SaxoBank vezető részvénystratégája nemrég kiadott összefoglaló elemzésében.

A jövő év egyik legmarkánsabb tényezője a monetáris divergencia, vagyis a fő pénzügyi központok monetáris politikáinak iránybeli eltérése lesz - írja. Európában és Japánban további monetáris lazításokra, míg az Egyesült Államokban pénzügyi szigorításra számíthatunk. A legutóbbi ECB-ülésen hozott intézkedések sok piaci szereplő várakozásától elmaradtak, ennek megfelelően reagáltak a részvénypiacok is: a határidős DAX-index például mintegy 5 százalékot esett, de ez csak átmeneti piaci zajnak tűnik, mivel a mögöttes alapvető piaci tényezők változatlanok - tette hozzá.

Lendületet kaphat a versenyszféra

Az Eurocoin növekedési mutató (az olasz jegybank valós idejű GDP növekedési mutatója) felfelé mutat, és közelíti a pénzügyi válságot megelőző bővülési időszak átlagszintjeit. Az euróövezet gazdasága mérsékelt ütemben bővül, miközben a munkanélküliség fokozatosan csökken. Mivel az EUR/USD jelenleg az 1,05-1,10-es sávba szorult be, az ECB nem tud más tenni, minthogy hagyja a gazdaságot saját magától beállni az egyensúlyi szintre. A költségvetési hiány 2016-ban valószínűleg növekedni fog az euróövezetben, ami megadhatja a régóta várt lökést a versenyszférának.

Japánban szintén meghosszabbítják a monetáris lazítási programot annak érdekében, hogy a jent alacsonyabb szintre szorítsák az ország legfontosabb kereskedelmi partnereinek devizáival szemben, és komoly támaszt fog jelenteni a japán részvényeknek. A japán részvények értékeltsége továbbra is vonzónak tűnik, mind a történelmi átlagszintekkel, mind pedig a fejlett országok részvénypiacaival összehasonlítva.

Ezért Garnry szerint pozitívan lehet tekinteni az európai és a japán részvénypiacokra. Európában egyértelműen előnyben részesítik az exportőr (ipari) vállalkozásokat, illetve a fogyasztói szektor részvényeit. Másrészről viszont az európai környezet nem kedvez a bankoknak, így ebben a szektorban továbbra is csökkenésre számítanak. A japán részvénypiacon növekedést várnak, amely a Nikkei index határidős ügyletével jól kihasználható.

A bank szakértői továbbra is negatívan tekintenek az energiaszektorra és a többi nyersanyagszektorra, mivel a túltermelés tovább nyomja lefelé az árakat. A probléma mindkét szektor esetében a túlzott mértékű eladósodottság. Az alacsonyabb bevételi szintek és a dráguló finanszírozás ollójában a bankok már most megkezdték a kiegészítő fedezetek bekérését az egyébként is szorongatott helyzetben lévő kitermelőktől és energiaipari társaságoktól - hívja fel a figyelmet.

Kína viszont a stabilizálódás útjára lépett, és növekedésének minősége is javul. A történelmi átlaghoz képest alacsony értékelési szintek vételi lehetőséget jelentenek, így 2016-ban pozitívan a kínai részvényekkel kapcsolatos várakozásaik.

Még négy kamatemelés jöhet

Garnry szerint most már biztosra lehet venni a decemberi Fed-kamatemelést, és ezzel együtt a magasabb amerikai hozamokat. Ezentúl még legalább négy amerikai kamatemelést várnak 2016-ban, ami valószínűleg kiélezi majd a különbséget az Atlanti-óceán két partjának kamatpolitikája között.

Az amerikai gazdaság aktuális mutatószámai (a termelési adatok átmeneti lassulásának kivételével) felvetik a kérdést, hogy vajon nem kell-e a Wall Streetnek tartania a Fed irányadó kamatlábának a vártnál gyorsabb ütemű emelkedésétől. A kötvénypiacokon tapasztalható alacsony likviditás figyelembe vételével ez a kockázat akár problémákat is okozhat 2016-ban.

Az erősebb dollár és a magasabb relatív értékelések miatt továbbra is semlegesnek ítélik az amerikai részvényeket, itt nagyon oda kell figyelni a szektorok várhatóan eltérő teljesítményére. A pénzügyi szektor (elsősorban a regionális bankokat), az informatikai szektor, illetve a biotechnológiai részvények a Saxo elemzői szerint jó befektetések lehetnek. Ugyanakkor az árak csökkenésére számítanak azokban a ciklikus (a gazdasági konjunktúrának jobban kitett) amerikai részvényekben, amelyek bevételeinek meghatározó hányada az Amerikai Egyesült Államokon kívülről származik, illetve az olyan társaságok esetében, amelyek eladósodottsága magas szintű.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!