Akár sokat is lehet keresni december végéig

Hullámzó részvény- és indexárfolyamokra számítanak a befektetők az év hátralévő részében, amin - ha valaki időben és megfelelően lép - jól is lehet keresni.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 08:49
Fotó:

Az amerikai befektetők az elmúlt hetekben lassan kezdtek tisztább képet kapni arról, milyen további csapásokra is számíthatnak a jelzálogpiaci problémák miatt. A legnagyobb bankok előrejelzései alapján legkevesebb 20 milliárd dollár további veszteség bejelentését vehetik szinte biztosra. Arra fel voltak készülve, hogy nehéz lesz az utolsó három hónap, de arra nem, hogy ennyire. Ezért szakértők szerint a részvénypiac volatilis lesz a következő hetekben: ilyen körülmények között nagyot lehet kaszálni vagy bukni attól függően, ki milyen szerencsével halászik a zavarosban.

A rossz hírek hatására a Dow Jones több mint 4, az S&P-500 3,7, a Nasdaq pedig - miután kiderült, hogy a technológiai szektor sem ütésállóbb a többinél, azaz a gazdaság lassulása ugyanúgy sújtja, mint más ágazatokat - majdnem 6,5 százalékkal süllyedt az elmúlt héten. Eközben az arany ára egyre magasabbra nő a 800 dollár/unciás tartományban, az olaj pedig megpróbálkozott a 98 dollár/hordós szint meghódításával.

A befektetők most abban bíznak, hogy a gazdaság mégis csak túléli a hitelpiaci válság hatásait - vagy ha mégsem mennek jól a dolgok, akkor majd a Fed tesz valamit ennek érdekében. Ha jegybank csökkenti alapkamatát december 11-én esedékes ülésén, az tovább gyengítheti a dollárt, ám ha változatlanul hagyja azt, akkor ez további veszteségeket okozhat az amúgy is megtépázott bankoknak. A Fed korábban tett célzást arra, hogy az év végén már nem csökkenti tovább a kamatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK