A keddi Napi Gazdaság cikke

Nagyon nehéz megmondani, hogy lesz-e a Mikulás-rally az elkövetkező napokban, de ez szinte minden évben így van, hiszen minden időszaknak megvannak a maga sajátosságai. Ugyanakkor a piaci szereplők többségének érdekében áll, hogy felfelé menjenek az árfolyamok, hiszen ekkor lehet az év végi bónuszokhoz hozzájutni – véli Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője.

A piacokon az emelkedés – amennyiben a héten további megnyugvás jelei mutatkoznak – kitarthat akár az év végéig. A héten ugyanis Amerikában fontos kiskereskedelmi adatok látnak napvilágot a hálaadás után. Mivel az úgynevezett fekete péntek adatait meghatározónak tartják az év egészére, az erre adott tőkepiaci reakció is fontos lehet. Kuti szerint azonban aki hisz abban, hogy emelkedés jön, az az év hátralévő részében inkább az amerikai vagy a német piacon nézzen szét. Az elemző elsősorban indexek vételét javasolja Amerikában vagy a németeknél.

Varjú Péter, az Erste üzletkötője viszont úgy látja, hogy már túl is vagyunk az év végi rallyn. Ebben az évben semmi sem úgy alakult, ahogyan az lenni szokott, ilyen erős szeptember—októberre ugyanis már régen nem volt példa – mondta Varjú. Ez alapján pedig inkább az a valószínű, hogy ellőtték már a puskaport a befektetők.

Aki mégis vásárolni akar, az az Erste üzletkötője szerint a német piacot nézze, amely az árazását tekintve még mindig olcsónak tűnik. A kockázatok elkerülése végett Varjú is a német vezető tőzsdeindex, a DAX vételét javasolja, amelyet certifikáton keresztül a magyar tőzsdén is el lehet érni.

A magyar piacon viszont az üzletkötő szerint előbb lesz 5000 alatt az OTP, mint 6000 felett. Ezért a vásárlással érdemes lehet megvárni egy lefelé korrekciót. Jó belépési pontként az OTP esetében a 4600–4800 forintos szintet, a Mol esetében a 18 600 forintot, míg a Richternél a 42 000–43 000 forint közötti sávot jelölte meg Varjú. A Magyar Telekomnál pedig az 550 forintos szint közelében lehet jó vételt találni.

Aki vételi oldalon lép be a piacra, mindenképpen használjon stopot – hívta fel a figyelmet Német Sándor, a Buda-Cash kereskedési igazgatóhelyettese. A szakember szerint még mehet felfelé a piac, ennek mértéke ugyanakkor korlátos lehet. Ebbe beleférhet azonban például egy 6000 forintos OTP-árfolyam. Meghatározó lehet a magyar piac szempontjából, hogy a régióba érkező pénzeknek csak töredéke jut a magyar piacra, így inkább a német piacot preferálná a Buda-Cash szakértője is.

Az elemzők véleménye abban egyöntetű volt, hogy a magyar piac alulsúlyozottsága az elkövetkező hónapokban is megmaradhat. Véleményük szerint legalább fél évre lehet szükség ahhoz, hogy egy jó makropályával, illetve reformok elindításával visszatérjen a bizalom. A jelenlegi kormány intézkedései ugyanis a forintnak és a kötvényeknek jót tesznek, a tőzsdei részvényektől azonban elriasztják a befektetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!