A Napi Gazdaság cikke A napokban ismét erősödött a forint, a héten már többen 240 forint alatti euróárat is emlegettek a közeljövőre. A pesti tőzsde főbb társaságai közül elsősorban a Richter és az Egis nyereségére van hatással a forint erősödése - mondta Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. A Richter már korábban áttért az orosz exportjában az euróelszámolásra, ezért az eddigi dollárgyengülés kevésbé érintette, mint az Egist, most viszont a hazai deviza erősödése mindkét céget egyaránt sújtja. Érdemes megjegyezni, hogy ha csak két-három hétig marad erős a forint, akkor nem hat jelentősen a profitokra, ha viszont beáll a jelenlegi 245 forint körüli szintre, akkor borulhatnak a profit-előrejelzések. Egyébként mi is úgy gondoljuk, hogy 250 forint fölött van a helye - mondta Herczenik. A Mol upstream-tevékenysége teljesen dolláralapú, vagyis a dollár gyengülése hátrányosan érinti. Jelen esetben azonban az olajár emelkedése bőségesen ellensúlyozza ezt a hatást, úgyhogy ha maga a forinterősödés nem is előnyös, összességében a Mol-befektetők nem kell hogy a kardjukba dőljenek. Az OTP rendelkezik egy stratégiai nyitott európozícióval, de ennél is a negyedév végi árfolyam lesz érdekes, és addig még majdnem másfél hónap hátravan. Kuti Ákos, a Cashline elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a külföldi leányvállalatok által megtermelt profit forintértéke alacsonyabb lehet - ez az OTP-re és a Magyar Telekomra is igaz -, de a hatás nem különösebben jelentős. Az elemző szerint az OTP-t az állampapír-piaci hozamszintekkel együtt érdemes nézni, amelyek nem jöttek le olyan mértékben, mint a forint. Kuti Ákos szerint is csak tartósan erős forint lehet negatív hatással a blue chipekre. Ha a negyedév végére a tendencia megfordul, akkor semmilyen kárt nem szenvednek a vállalati profitok. Egy másik lehetséges veszély, ha a piac elkezdi beárazni az erős forint hatásait, ez viszont szerinte egyelőre nem indokolt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!