A régóta tervezett nyugdíjkötvény is egy hosszabb futamidejű új lakossági termék, azonban a jelenlegi helyzetben rövid távon egy új termék bevezetése nem a legfőbb prioritás. Az új kötvény termékfejlesztése készen van, de a koronavírus-járvány a tervezett időzítést átírta. A bevezetésről időben tájékoztatni fogjuk a sajtót és a nyilvánosságot - mondta Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjúban.

A lakossági papírok pozitív reálhozama a koronavírus-járvány során sem sérült, ezek a papírok magas nominális és pozitív reálhozamot termelnek a befektetőiknek, és ellentétben más befektetési formákkal, nem voltak kitéve a megnövekedett piaci volatilitásnak.

A MÁP+ jelenleg is húzótermék. Céljaink között továbbra is szerepel a háztartások által birtokolt állampapírok mennyiségének 11 ezer milliárd forintra történő növelése 2023-ra, aminek elérésében a MÁP+-nak jelentős szerepet szánunk. A papír értékesítésének visszaesése mögött nem a papír hozamszintje áll, sokkal inkább a kijárási korlátozások, a forgalmazók eltérő elektronikus értékesítési felkészültsége, illetve az általános bizonytalanság. Nem szándékozunk változtatni a MÁP+ kamatán - mondta Kurali.

Szavai szerint a múlt heti 2 milliárd eurós kötvénykibocsátással sem emelkedett a benchmark (a teljes adósságon belül 10-20 százalék lehet) fölé a devizaarány, hozzávetőlegesen 17,7 százalékra módosult. A módosított finanszírozási tervben szereplő, devizakötvény kibocsátásra vonatkozó 4 milliárd euró ekvivalens keretösszeg kimerítése esetén sem emelkedik a devizarészarány az elfogadott 20 százalékos benchmark fölé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!