Megint emelni kellett az államkötvények hozamán

A meghirdetett mennyiségnél 30 milliárd forinttal nagyobb összegben, 110 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 10. csütörtök, 12:42
Fotó: MTVA Fotó

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 30 milliárd forintért 5 éves és 30 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 33,5 milliárd forint ajánlatából 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 10 bázisponttal magasabb, 1,20 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,17 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 65,8 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 4 bázisponttal magasabb, 1,75 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,75 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 65,4 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 45 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,44 százalék volt, 9 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

A szerdai másodpiaci referenciahozam a 10 éves lejáratú kötvényekre 2,42 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.09.10 13:05

Üzenet Fricibácsinak...
Ettől még nem kell kétségbe esni, mert szinte normális az emelkedés a környezetünket és saját gazdaságunk állapotát is látva...
Mégis egy tanulsága van, és nem az, hogy nem Te vagy az első hozzászóló! :-)
Fricibácsi EZ számít, nem a hónapokban számolt kincstárjegyek hozama, EZ minősíti egy adott ország nemzetközi pénzügyi rendszerekhez viszonyított állapotát.

A probléma akkor fog kezdődni, ha az európai jegybankok kamatemelésekbe kezdenek. Előbb-utóbb és inkább előbb ez meg fog kezdődni, hogy a piacra ömlesztett iszonyú pénzt visszaszedjék az infláció túlpörgésének megelőzése miatt.
Ekkor ugyanis a mostani relatív magas magyar kötvényhozamok kevesek lesznek, nominálisan és arányosan is magasabb kamatfelárakat leszünk kénytelen fizetni, a magyar adósság finanszírozása megdrágul és nagyon...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html