A meghirdetett mennyiségnél 24 milliárd forinttal nagyobb összegben, 54 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

 

Az állampapír lejáratig szóló befektetés, a korábbi eladás fájdalmas lehet

A magas kamatok idejét éljük, nem csoda, hogy jól fogy az inflációkövető állampapír. A magas kamatnak azonban ára van, tehát senki ne számítson már arra, hogy magas kamatozású kötvényét pénzpiaci alapként kezelheti, és bármikor eladhatja. Bővebben>>>

Az ÁKK 10 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 10 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

 

  • A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 38,8 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 17 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 9,69 százalék volt, 5 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakultnál.
  • Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 46,25 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 27 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 19 bázisponttal magasabb, 8,72 százalékos átlaghozamon.
  • A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 38,1 milliárd forintból 10 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 7,9 százalék volt, 14 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

 

A szerdai másodpiaci referenciahozam a 3 éves lejáratú kötvényekre 9,73 százalék, az 5 éves lejáratú kötvényekre 8,69 százalék, a 10 éves lejáratú kötvényekre pedig 7,89 százalék volt.

 

 

 

Ez fájdalmas hír lenne az inflációkövető állampapír befektetőinek

Ahogy tetőfoka felé közeleg (mind nagyon reméljük) a magyar infláció szintje, egyre inkább kezd rászokni a magyar lakosság a Prémium Magyar Állampapírra, mint befektetésre. A 16 százalékos kamat az idén és a még ennél is magasabb (a mostani várakozások szerint), akár 17-19 százalékos kamat jövőre épp elég indok arra, hogy miért ez legyen az egyik legkedveltebb lakossági állampapír-befektetés. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!