Így finanszíroztak csütörtökön az államadósságot

A meghirdetett mennyiségnél 15 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. június 11. csütörtök, 14:01
Fotó: Getty Images

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 30 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 76,11 milliárd forint ajánlatából 20 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakulttal megegyező, 1,13 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 1,17 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 156,05 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 2 bázisponttal alacsonyabb, 1,51 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,62 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 18,63 milliárd forintból 10 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,66 százalék volt, 7 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

A szerdai másodpiaci referenciahozam a 15 éves lejáratú kötvényekre 2,66 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK