Háromféle kötvényből tartott aukciót csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A hároméves hitelpapírokból 15 milliárd, az ötévesekből 20 milliárd, a 15 évesekből pedig 10 milliárd forintnyit hirdetett meg. Mindhárom kötvényt többszörösen túljegyezték az elsődleges forgalmazók.

A hároméves kötvényekre 54,3 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK ezért az elfogadott mennyiséget 22,5 milliárd forintra emelte, de a délutáni nem kompetitív tenderen már nem fogadott el a 8,6 milliárd forintnyi ajánlatból egyetlen egyet sem. Az átlaghozam 1,36 százalékos volt, ez a múlt heti aukciós átlaghozamnál 25 bázisponttal alacsonyabb.

Kelendő a kötvény

Az ötéves kötvényekre 87,2 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók. A több mint négyszeres túljegyzés láttán az ÁKK 30 milliárd forintra növelte az elfogadott mennyiséget és a nem kompetitív tenderen további 11,6 milliárd forintnyit adott el az állampapírból az aukción kialakult 1,42 százalékos átlaghozamon. Ez is jóval alacsonyabb a múlt hetinél, amikor 1,7 százalékos átlaghozammal fogytak el az ötéves papírok.

A 15 éves kötvényekre csaknem 23,4 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK 15 milliárdnyit fogadott be 2,73 százalékos átlaghozam mellett. Utoljára február 13-án volt 15 éves kötvényből aukció, akkor 2,77 százalékos volt az átlaghozam. A nem kompetitív tenderen még további csaknem 3,9 milliárd forintnyit adtak el ebből az állampapírból.

Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója arról beszélt a Reutersnek, hogy a jövőben gyakrabban tart a központ kötvényaukciókat intézményi befektetőknek, mert így akarják pótolni a kieső lakossági keresletet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!