Az önkormányzatok megtakarítására pályázik az állam

A tavaly szeptemberben kibocsátott hároméves önkormányzati kötvény sikeres volt. A jövő héten új sorozatot bocsát ki az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK).
Herman Bernadett, 2019. január 18. péntek, 14:22
Fotó: Napi.hu

Január 22-én indul az új önkormányzati állampapírok értékesítése. Az ÁKK 150 milliárd forint értékben hirdette meg az évente 1,1 százalékos kamatot fizető hároméves kötvényeket.

Ez lesz a második kifejezetten önkormányzatok számára indított állampapír-sorozat. Először tavaly szeptember elején indított ilyet az ÁKK, akkor 100 milliárd foritnyit hirdetett meg az évente 1,25 százalékos kamatot fizető papírból. Bár az önkormányzati államkötvény kamata elmarad a normál állampapírokétól, a helyhatóságok elkapkodták a kötvényeket, november végére a 100 milliárdos volumen elfogyott.

Az önkormányzatok azóta is várják, hogy újabb, kifejezetten az igényeikre szabott állampapírt bocsássanak ki. Ezeket a kötvényeket ugyanis a futamidő alatt is értékesíthetik a települések a Magyar Államkincstárnak, mint forgalmazónak, így az állampapír rugalmas befektetésnek számít, az állományt hozzá lehet igazítani a helyhatóságok bevételeihez és kiadásaihoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK