Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 742 milliárd forintos nettó kibocsátás a piaci finanszírozáshoz való teljes visszatérést jelent. (A most befejeződő évre az ÁKK 568 milliárd forint nettó kibocsátást tervezett, de a tényszám ennél kisebb, 446 milliárd forint lett.)

A nemzetközi tőkepiacokról nem tervez nettó forrásbevonást a Magyar Állam, a tervezett 4 milliárd euró összegbe kibocsátandó deviza-kötvény célja a lejáró devizaadósság megújítása - jelentette ki az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A külföldi piacról beérkező 4 milliárd euróból két milliárdot az IMF-EU-hitel törlesztésére, két milliárd eurót pedig a lejáró devizaadósság törlesztésére kell fordítani. Borbély László András hozzátette azt is, hogy az állam 2,5 milliárd euró betétet tart a Magyar Nemzeti Bankban, amelyhez hozzájárul az az 1 milliárd euró, amelyet az MNB kihelyezett a bankokhoz. 

Borbély László András elmondta: a kincstári kör teljes nettó finanszírozási igénye jövőre 689 milliárd forint, emellett finanszírozási tételként jelenik meg az EU transzferek egyenlege, amely jövőre további 171 milliárdos finanszírozási igényt fedez. Az ÁKK 860 milliárd forint 2011. évi nettó finanszírozási igénnyel számol.

Ami a bruttó kibocsátást illeti, 2011-ben az ideinél 12 százalékkal nagyobb, 4.759 milliárd forint összegű kibocsátásra lesz szükség a teljes bruttó finanszírozási igény biztosításához. Az összes kibocsátás 72 százaléka forint, 28 százaléka deviza lesz.

A jövő finanszírozás kialakításakor az ÁKK számolt azzal az 530 milliárd forinttal, ami a magánnyugdíjpénztárból visszalépők vagyonát jelenti.

Az államadósság alakulását elemezve Borbély László András kifejtette: 270 forintos euró árfolyamon számolva 2010 végén az államadósság a GDP 72,2 százalékán áll, s 2011 végén is várhatóan hasonló lesz. Ha 280 forintos euró árfolyamon számolunk, akkor 2010-ben 73,4 százalék, 2011 végén 73,3 százalék a GDP arányos államadósság.

Amennyiben a magánnnyugdíjpénztári tagok harmada visszalép, akkor az adósság két százalékponttal, ha a tagok kétharmada lép vissza, akkor az adósság 5 százalékponttal csökken. Teljes visszalépés esetén az államadósság 9 százalékponttal mérséklődik - mondta a vezérigazgató-helyettes. 

A költségvetés jövő évi várható nettó kamatkiadása 1.004 milliárd forint, lényegében megegyezik az idei 998 milliárd forinttal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!