Terv feletti eladás a 3 és 10 éves kötvény kibocsátásánál valósult meg. Az aukciós forrásbevonás mind a tegnapi másodpiaci referenciahozamokhoz (10-13 bázisponttal), mind a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátásokhoz képest (20-26 bázisponttal) magasabb hozamok mellett következett be.

A 3 éves kötvényből (2015/C) a 17 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 41 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva 20 milliárd forintnyira emelte az eladott mennyiséget az ÁKK. A csaknem 2,5-szeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 8,26 százalék és 8,48 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 8,42 százalékos lett. Ez 10 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 3 éves referenciahozamnál és 20 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti legutóbbi 3 éves kibocsátás átlaghozamát.


Az 5 éves kötvényből (2017/A) 13 milliárd forintnyit hirdetett meg értékesítésre az adósságkezelő, és 23,7 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ezt látva az adósságkezelő a meghirdetett mennyiséget értékesítette. Az elfogadott ajánlatok hozama 8,50 százalék és 8,65 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 8,61százalék lett, ami 13 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 5 éves referenciahozamnál és 26 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti 5 éves aukciós kibocsátás átlaghozamát.

A 10 éves kötvényből (2022/A) 10 milliárd forintnyit hirdetett meg értékesítésre az ÁKK és 29,3 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ezt látva az adósságkezelő 13 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A csaknem háromszoros aukciós lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 8,65-8,72 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 8,66 százalék lett. Ez 13 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci 10 éves referenciahozamnál és 21 bázisponttal haladja meg a május 17-i legutóbbi 10 éves kötvénykibocsátás átlaghozamát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!