Tod Harrison, a minyanville.com publicistája még a tavaly márciusi mélypontok után vette sorra azt a 35 okot, amely szerint az akkori csak kereskedési mélypont volt, s nem a medvepiac alja.
 
Érdekes sorra venni néhányat, s elgondolkodni teljesültek-e már a kívánt jóslatok.
Íme a jóslatok:

-"Ben Bernanke, a Fed elnöke azt állítja, hogy nem vagyunk recesszióban. Elismerni a probléma létét, az első lépés ahhoz, hogy megoldjuk." Ez a kritérium teljesült, a statisztikai adatok fényében már a Fed is elismeri a recesszió létét, sőt, egyre mélyülő recesszióról beszél.

-"Abba kéne hagyni a mélypont-reklámozást." Az elmúlt másfél évben hetente tucatszámra láttak napvilágot az elemzések, amelyek az újabb mélypontokra hívták fel a figyelmet és vásárlásra bíztattak. Majd ha a befektetők elég frusztráltak lesznek és nem keresik a piac alját, majd akkor jön el a mélypont (erre, a 2002-es támaszok törése után talán nagyobb az esély).

-"Alan Greenpsan, volt Fed elnök még pénzt kap azért, hogy nyilvánosság előtt megszólaljon." Ez a kritérium elég lesújtó véleményt alkot az ingatlanbuborék kialakulásában játszott szerepéért hibáztatott Fed elnökről.

-Ha a pénzügyi szférában dolgozol, és megemlíted ezt egy partin, a partnered még szóba áll veled, ahelyett, hogy öklendezni kezdene és odébállna, még nincs itt a piac alja - írta akkor Harrison. A befektetési tanácsadók talán tudnak erről hangulatjelentést adni. 

-A 80-as évek végi recesszióban az amerikai pénzügyi szektor 25 százaléka örökre eltűnt. Egy éve még csak 7 százaléknál tartottunk, érdemes lenne megnézni, most hány százalékon áll a mérleg, pont ma jelentették be Amerikában idén a 17. bankcsődöt.

-Harrison akkori állítása szerint még előttünk állt a Fannie Mae és a Freddie Mac államosítása. Ezen már túl vagyunk.

-A medvepiacok tipikusan akkor fordulnak, amikor a pénzügyi részvények könyv szerinti értékük alatt tartózkodnak. Akkor az S&P 500 pénzügyi cégeinek ár/könyvérték átlaga 1,3 volt. A baj az, hogy egyelőre senki nem tudja a rossz eszközök miatt megmondani, mennyi is az igazi könyv szerinti értékük.

-Bush elnök akkor még nem állt ki a sajtó elé bejelenteni, "megnyertük a háborút az ingatlan árverések ellen". Még Obama sem tehetett ilyet.

-A piac még nem esett át a hitetlenség, menekülés és pánik szakaszokon. Mára ezen túlvagyunk.

-"A Business Week még nem jelentetett meg címlapsztorit arról, hogy itt az Új Nagy Gazdasági Válság." Mostanra ez is teljesült.

-"Ben Bernanke még nem tört ki könnyekben a Capitoliumon tartott meghallgatások egyikén sem." Ez sem lehet messze.

-"A New York közepében fekvő Central Parkban még a máltai kutyák a kedveltebbek az elit körében, s nem a Rotweilerek". Erről írhatna valaki, aki ott jár...

-"Pár éve mindenki azon akart nyerni a tengerentúlon, hogy egy "második hajlékot" birtokolt, nem nagyon hallani olyanokat, akik második hajléktalant akarnának eltartani."

-A házépítők nem kínáltak akkor még "egy áráért kettőt kap" üzleteket. Ilyenről már néhány hónapja hallani az Egyesült Államokból.

-A fordulatok tipikusan a recesszió közepén kezdődnek a részvénypiacokon. Akkor még el se ismerték a recesszió létét, ki tudja, most hol tarthatunk?

-"Angelo Mozillo, a Countrywide első embere még napbarnított". Mára a a bankot kivették alóla, és stressz betegséggel kűzd internetes források szerint.

-"Még nem bocsátottak ki ETF-et (tőzsdén jegyzett alapot) Bolondok Aranyára és a Supermanból ismert Zirconium-kőre."

-"Kína még nem vette meg a Chrysler Building-et."

és végül a legfontosabb - írta akkor Harrison - adtam a brókeremnek egy megbízást, vegyen az alján. Még nem teljesült.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!