A harmadik negyedéves jelentési szezonban ismét a könyvelés rejtelmeiben való jártasságukról tettek tanúbizonyságot az amerikai bankok. Beszámolóikban ugyanis már-már több volt az egyszeri tétel, mint a rendes tevékenységből származó eredmény.

Bár a negyedév nagy slágere a bankok saját nemfizetési kockázatának emelkedése miatti kamatkülönbözet-növekedés megjátszása volt (azaz gyakorlatilag áttételesen saját maguk shortolását számolták el pozitív átértékelésként), az örök klasszikus céltartalék-feloldás is komoly szerepet játszott az eredmények kozmetikázásában.

A nagy amerikai pénzintézetek gyorsjelentéseit átböngészve alig találni olyat, amelynél ne nyúltak volna ehhez az eszközhöz. A Citigroup 3,8 milliárd dolláros nyereségéből például 1,4 milliárdot tett ki a céltartalék-feloldás, míg ugyanez a Bank of Americánál 1,7 milliárdra rúgott a 6,2 milliárd dolláros eredmény mellett. Az indoklás azonban sokszor ellentmondásos. Az egyik oldalon ott áll ugyan, hogy az egyre hangosabb recessziós félelmek dacára javuló gazdasági környezetre számítanak a bankok és lassult a hitelportfóliók minőségének romlása, sőt bizonyos téren a javulás folytatódása tapasztalható. A másik oldalon viszont több helyen leszögezik, hogy a hitelkihelyezések mértéke is érezhetően visszaesett, valamint az alacsonyabb személyi jövedelmek mellett még mindig inkább törlesztenek az ügyfelek.

Megcsúsznak a hitelkártya-adósok

Van azonban egy másik, a fogyasztás szempontjából óvatosságra intő tényező is. A legfrissebb adatok szerint ugyanis a hat legnagyobb hitelkártya-kibocsátó társaság közül öt jelezte, hogy szeptemberben emelkedésnek indult a 30 napot meghaladó késedelmes törlesztések aránya. Az AP hírügynökség összeállítása szerint ez volt az első hónap a válság teljes dühével tomboló 2009 februárja óta, amikor ilyen sok cég jelezte volna a késedelmek növekedését.

Ugyan az emelkedés mértéke egy esetben sem haladta meg az egy százalékpontot és a kártyatársaságok az elmúlt két évben több hónapban is növekedést tapasztaltak a nemfizetések terén, az általános trend eddig a fizetési fegyelem jelentős javulása volt.

A legnagyobb szeptemberi növekedést a Capital One Financialnél regisztrálták, ahol a késedelembe csúszó ügyfelek aránya évesítve 3,65 százalékra ugrott az augusztusi 3,43-ról. Az iparág legalacsonyabb értéke továbbra is az American Expressnél található, ahol egytized százalékponttal, a teljes portfólió 1,5 százalékára bővült a 30 napon túl nem fizetők aránya havi összevetésben. A költéseket tekintve legnagyobb erőt képviselő Chase-nél 2,48-ról 2,53-ra emelkedett az arány, míg a késedelmes fizetések szempontjából a szektor sereghajtójának számító Bank of Americánál 3,96-ról 3,99 százalékra. A Citibank havi bontásban még nem közölte mutatóit, harmadik negyedéves gyorsjelentése alapján viszont 1,48 százalékon állt szeptember végén a 30 napon túli törlesztésben elmaradó ügyfelek aránya.

Kevesebben dőlnek be

Öröm az ürümben, hogy a 2010 közepe óta tartó trendnek megfelelően a késedelmek növekedése dacára minden pénzintézetnél csökkent a bedőlt hitelek száma. Ezen a téren is ugyanazok állnak a lista elején és végén: a legrosszabb a helyzet a Bank of Americánál 5,99 százaléknyi, 90 napon túl nem fizető hitellel, míg a legjobb az American Expressnél 2,3 százalékkal. A Fed adatai alapján a csúcsot 2010 második negyedévében érte el a bedőlt hitelkártya-tartozásokon leírt veszteségek aránya, akkor az összesített összeg 10,96 százalékát kellett veszteségként elkönyvelniük az érintett cégeknek, ez az érték az idei második negyedévre 5,6 százalékra mérséklődött.

Amennyiben azonban a szeptemberi emelkedés egy nagyobb trend kezdete lenne, két fontos tényezőt érdemes kiemelni a várható hatások szempontjából.

Egyrészt lényegesen kevesebb ember rendelkezik hitelkártyával, mint a recesszió 2007-es beütése előtt. A rendelkezésre álló adatok alapján 2011 közepére 30 százalékkal, 343 millió számlára apadt a Visa- és MasterCard-kártyákat használó ügyfelek köre, amiben szerepelnek az egynél több kártyát tulajdonló ügyfelek is. Másrészt védettséget adhat a bankoknak, hogy a számlaegyenlegek összege a három évvel ezelőtti 972 milliárd dolláros csúcsról augusztusra 790 milliárdra zuhant. Ráadásul a legjobb minősítésű adósok részére is csökkentették a felajánlott hitelkereteket a pénzintézetek. Bár annak kockázata továbbra is fennáll, hogy növekedni fog a késedelmes fizetések aránya, a bankok talán kisebbet bukhatnak, mint a nagy recesszió idején.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!