Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ALTEO 18 milliárd 891 millió forintos árbevételt ért el 2018-ban az előzetes számok alapján, amely 502 millió forintos, mintegy 3 százalékos növekedést jelent az előző évi bázisidőszakhoz képest. Az árbevétel növekedése leginkább a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens 35 százalékos bővülésének köszönhető.

A társaság 557 millió forintos nettó eredmény mellett, 1 milliárd 828 millió forintos EBITDA-értékkel zárta a tavalyi évet, ami 6 százalékos csökkenésnek felel meg a 2017-es eredményekhez képest - áll az energetikai vállalatcsoport 2018-as évre vonatkozó nem auditált pénzügyi eredményeit bemutató befektetői prezentációjában. A kis mértékű visszaesést elsősorban a KÁT-ból kiesett ácsi, pápakovácsi és jánossomorjai szélerőművek és a gibárti vízerőmű alacsonyabb EBITDA-ja, a megnövekedett CO2 ráfordítások és egyes 2017-ben elszámolt egyszeri kedvező tételek bázist növelő hatásai okozták.

Emellett a 2017-2019-es stratégia keretében a tavalyi év végéig már több mint 12 milliárd forintnyi befektetést és beruházást indított el a társaság, amelyek zöme a tervek szerint 2019 első félévének végére be is fejeződik. Ezzel elérte a 2016-ban végrehajtott részvénykibocsátás során célul kitűzött befektetési volument - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriás kibocsátója. Tavaly a saját kivitelezésű, elsősorban naperőmű beruházásokra koncentrált a cégcsoport, a már meglévő üzletágak stabil és eredményes működtetése mellett. A létrejött befektetéseknek és a folyamatban lévő új fejlesztéseknek köszönhetően az ALTEO fotovoltaikus portfóliója 2019 nyarán már el fogja érni a 20 megawattot.

A naperőművi portfólió bővítése mellett 2018-ban szintén nagy hangsúlyt kapott az Energiatárolási célú akkumulátoros k+f+i projekt, amelynek legfontosabb szakasza már lezárult, augusztusban ugyanis elkészült az akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítmény. Az energiatároló megvalósítására, tesztüzemére és integrációjára közel 500 millió forintot nyert a vállalat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán. A projekt keretében további kisebb fejlesztések még zajlanak, ezek várhatóan az idei év végéig lezárulnak.

"Rendkívül aktív és eredményes évet tudhatunk magunk mögött - a tavalyi év leginkább a tőkeigényes beruházásokról és a kivitelezési munkálatokról szólt. Az idei évben elért beruházások révén megteremtettük a jövőbeni növekedés alapjait. Az elmúlt 2 év befektetései egyre inkább elkezdenek majd megtérülni a jövő években, ezáltal eredményességünk tovább javul majd. Szerteágazó tevékenységünk számos területén értünk el sikereket, amelyeket előzetes számaink is igazolnak" - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!