Az olajipari cégek többségét nagyon kedvezőtlenül érinti az olaj árfolyamának elmúlt félévben történt hatalmas esése, azonban az olajkereskedelemmel foglakozó cégek számára nagy lehetőségeket rejtenek a kialakult körülmények - írja a Financial Times. Az alacsony olajár kedvező lehet az európai finomítóknak is, erről már a Wall Street Journal közöl elemzést.

Az FT szerint az olajkereskedő cégek számára utoljára 2008-ban, a globális pénzügyi válság során voltak ennyire kedvezőek a körülmények, mint most. A piac olyan nagy játékosai, a Glencore, a Gunvor, a Mercuria, a Trafigure és a Vitol, amelyek tárolják és szállítmányozzák az olajat így különösen jó év lehet pénzügyileg az idei.

2015 érdekes év lehet - mondta a lapnak Roland Rechtsteiner, az Oliver Wyman nevű tanácsadó cég partnere. A piacon magas lett a volatilitás, nagyfokú bizonytalanság a jellemző. Alacsonyak az olajárak, a finanszírozási költségek, viszont tetemes a contango. Ez utóbbi azt a jelenséget takarja, amikor egy adott termék határidős árfolyama meghaladja az azonnalit. 2008-2009-ben jórészt ennek volt köszönhető az olajkereskedő cégek rekordnyeresége.

Csak el kell adni határidőn

Ennek oka, hogy ha a contango elég nagy, akkor a kereskedők egyszerűen azzal is kereshetnek pénzt, hogy megveszik az olajat és a határidős piacon eladják azt. Egy kereskedő például most jelenleg 61 dollár körül vásárolhat egy hordó olajat és decemberi határidőre értékesítheti azt 67 dolláros árfolyamok. Az olyan piac, ahol kialakul ekkora mértékű contango, különösen jó terep a megfelelő infrastruktúrával rendelkező cégeknek.

A mostani helyzetben az olajpiacon hatalmas készletek épülnek, s ehhez szükség van raktárakra, s ezekbe történő befektetésekre. A készleteket finanszírozni, fedezni és biztosítani is kell. Részben ezzel foglalkozunk, s egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű szolgáltatásokra - magyarázta a lapnak Daniel Jeaggi, a svájci Mercuria kereskedőház társ-alapítója.

A cikk szerint a contango mellett az emelkedő volatilitás az olaj árfolyamában szintén kedvező a kereskedők számára, akik nagy tételben vesznek és adnak el olajat, általában nagyon szűk marzsok mellett. A volatilitás jó a kereskedőknek - mondta Christophe Salmon, a Trafigura pénzügyi igazgatója. Több ugyanis az arbitrázsra kínálkozó lehetőség.

Az alacsony olajár e mellett az olajkereskedő cégek finanszírozási terheit is enyhíti, ami logikus, hiszen 60 dolláros árfolyam mellett kevesebb forgótőkére van szükség ugyanakkora készlet megvásárlásához. Ehhez adódnak még a rekord alacsony szinte lévő hitelkamatok is, amelyek szintén a pénzügyi terhek csökkenését hozták magukkal. Ugyanakkor a lap szerint a kedvező előjelek ellenére nem várható, hogy idén a kereskedő cégek meg tudják ismételni a 2008-2009-ben elért rekordprofitjukat, elsősorban a nagyobb piaci verseny, a szereplők számának növekedése miatt.

Jól járhatnak a finomítók is

A Wall Street Journal szerint nem csak a kereskedő cégek, de az elmúlt években igencsak szenvedő európai kőolajfinomítók is jól járnak az alacsony árakkal. Az alacsonyabb árak számukra alacsonyabb költségeket jelentenek, s eközben finomított termékeik iránt érezhetően nőtt a kereslet. Nem csak az üzemanyagok, de a fűtőolaj iránti kereslet is jelentősen élénkült a kereslet.

Ez jókor jött a szektor számára, amelynek az elmúlt években csökkenő profitmarzsok mellett a kereslet visszaesésével is szembesülnie kellett. Ennek hatására nemrég elég erőteljes csődhullám söpört végig a szektoron.

A kedvező folyamatokra az európai olajipari cégek tavalyi negyedik negyedéves eredményei jól rávilágítanak. Míg a kitermelés sok cég esetében veszteségbe fordult, addig a feldolgozással foglakozó üzletág sok helyen rég nem látott nyereséget termelt. Ugyanakkor az európai finomítók magukhoz térése a WSJ szerint inkább átmeneti jelenségnek tekinthető. Ennek egyik oka, hogy a termékek egy része iránt a kereslet - ilyen például a fűtőolaj - szezonális jellegű, s a melegebb hónapokban már nem lesz érzékelhető a növekedés hatása.

Másrészt az európai finomítóknak erősödő importtal kell majd szembesülniük. Az elmúlt években a közel-keleten legalább két új exportra termelő modern finomítót is üzembe helyeztek, de az Egyesült Államokban is újabbak álltak csatasorba, amelyek termelésüket az olcsó amerikai palaolaj mezőkből kinyert alapanyagokra  alapozzák.

Ha stabilizálódik a kőolaj árfolyama, akkor hamar elpárologhat az európai finomítók nyeresége. A Nemzetközi Energetikai Ügynökség, az IEA adatai szerint egyébként a 2008-as válság óta mintegy napi 2 millió hordóval csökkent az európai finomítói kapacitás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!