Riadót fújtak, nagyon közel már a következő világválság

Túlságosan erős a dollár, és ez kivérezteti az árupiacokat. A világgazdaság növekedése várhatóan lassulni fog, az Egyesült Államok bővülési üteme is majdnem a felére eshet vissza. Nagyobb baj, hogy a fémek ára is esni kezdett, márpedig a réz esése eddig mindig rosszat jelentett. Már az arany sem vonzza a befektetéseket.
Szabó Dániel, 2018. november 3. szombat, 09:07
Fotó: AFP

Nem jó ötlet most árupiaci termékekbe fektetni, legalábbis akkor biztosan nem, ha valaki rövid távon vár profitot - írja nyersanyag-körképében a Wall Street Journal.

Az elmúlt négy hónap nagyon betett ezen piacnak, és nem látszik, hogy bármikor is jönne egy felpattanás az árfolyamokban. Pedig az év nem így indult: májusig 4 százalékkal nőtt a Bloomberg Commodity Index, azóta 5 százalékot meghaladó mértékben esett a mutató. Az igazán riasztó viszont két termék lecsúszása: az aranyé és a rézé.

Eddig soha sem jelentett jót

Széles felhasználási köre miatt a réz a világgazdaság állapotának és a piaci hangulatnak jó indikátora: ha nagy rá a szükséglet, akkor szinte mindig kitart a bővülés, ha viszont esik az ára, akkor nagy baj szokott lenni. Jó és riasztó példa erre a 2008-as gazdasági válság esete is: ahogy az idén, úgy tíz éve is júniusig emelkedett az árfolyam, onnantól kezdve meredek esés következett. A CME-n egy font réz ára a júniusi csúcskor 3,30 dollár volt, szerdán viszont 2,67-ért kereskedtek a rézzel. Mivel az informatikától az épületgépészeten át a járműiparig mindenhol használják, valamint jellemzően felhalmozzák a termeléshez, ha most nincs kereslet a rézre, akkor az azt jelezheti előre, hogy nem számítanak termelésnövekedéssel az érdekeltek. (John Dizard, a Financial Times elemzője már májusban egy közelítő válság miatt aggódott, ahogy azt korábban bemutattuk.)

A mostani lecsúszás azért is aggasztó, mert a kereskedelmi háború miatt az elemzők épp arra számítottak, hogy kilő majd az árfolyam, amit a júniusi adat még igazolt is. Az azóta tartó esést is a Donald Trump elnök által indított vámtarifa-hadjárat okozhatja: az elmúlt 30 évben az ipari fémek piacának motorja a kínai termelés volt, de most épp a behozatali terhek miatt visszavettek a termelésből, a gazdasági növekedés is lassult a második negyedévben.

Az előző évi 6,9 százalék helyett csak 6,7 százalék volt, de az előrejelzések a lassulás erősödni fog - ahogy azt a lapnak Karim Ahamed, a chicagói HPM Partners befektetési tanácsadója is összefoglalta.

Vagyis nem túlzás a CNBC címe az október 30-i hathetes mélypontról: "A réz figyelmeztetést adott ki a világnak".

A szakértő arra is rávilágított, hogy a szójabab árakra is kihatott a kereskedelmi háború: mivel Kína korlátozásokat vezetett be a legnagyobb termelő USA termékeire, így éves alapon 10 százalékot esett a cikk ára.

Az erős dollár mindent megfojt

A másik oka az árupiaci termékek vergődésének a dollár erősödése: a kereskedést ugyanis dollárban denominálják, ami a gyengébb valutájú országoknak kedvezőtlen és ráfizetéssel jár. Márpedig a Rob Haworth, U.S. Bank Wealth Management elemzője úgy véli, hogy az amerikai fizetőeszköz árfolyamának erősödése kitart az év végéig. Ennek motorja a Fed kamatemelési ciklusa, ráadásul decemberben újabb - az idén már a negyedik - növeléssel számolnak.

Haworth rámutatott arra is, hogy az erős dollár vonzóvá teszi az amerikai kötvényeket is: mivel ezek eleve dollárban vásárolhatók, a hozamok is nőnek a kamatemeléssel. Az aranyvásárlás nem lett vonzó, ami szintén váratlan fordulat, mivel nagy a bizonytalanság a piacokon a kereskedelmi háború eszkalálódása miatt, ilyen helyzetekben pedig jellemző menekülő befektetés az arany.

A magas dollárárfolyam másik mellékhatása, hogy az arany felvásárlás legnagyobb szereplői - Kína és India - elkerüli, mert megint csak a denomináláson veszítenének. Nem meglepő, hogy ITD alapon 8 százalék körül esett az év elejéhez képest az árfolyam. Sőt a padlóról az elmúlt három hónapban képtelen volt elmozdulni, az 1161-1200 dollár közötti sávban kereskedtek vele, miközben május elejéig rendre benézett az 1350 fölötti kurzusba is. Ez az elmúlt három évben a jellemző csúcsérték volt.

Ahogy a réznél, úgy az aranynál is hasonló technikai kép rajzolódott ki a 2008-as válság előtti időszakban is: 2007 júliusáig a 640-660 közötti sávban volt. Az összeomlás után viszont felugrott: 2008 szeptemberében már 740 felett járt, majd 2011 szeptemberére 1900 dollár fölé lőtt ki az unciánkénti árfolyam.

A makroelőrejelzésekben is egyre inkább kijön az aggodalom, hogy a világgazdaság lelassul: az Európai Központi Bank az eurózónában már csak 1,8 százalékos GDP-bővülést vár, míg korábban idénre 2 százalékot jósoltak. Az Egyesült Államokban pedig a közgazdászok is jelentős visszaesésre számítanak az USA gazdaságát tekintve, amely a második negyedévben 4,1 százalékos növekedést produkált, 2019 első negyedévében a várakozások szerint csak 2,4 százalékra lesz képes.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2018.11.04 20:01

Hát ezért vásárolt Matolcsy tezaurálásként arany tömböket, míg Kanadának - ennek a buta és csóró országnak - eközben egy arany tömbje sincsen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.03 12:17

"Túlságosan erős a dollár, és ez kivérezteti az árupiacokat."
Ki a faxt érdekel Európában, hogy mennyi a dollár?
Kínát büntetővámokkal sújtja mindenki, mert túl olcsón adja a fémet is. Nem büntetővám kell, hanem az, hogy jöjjön az olcsó anyag, amiből itt építünk valamit.
És ezt válságnak nevezzük. Én hülyeségnek nevezem.
Onnan kell venni, ahol olcsó. Munkaerőt is onnan hoznak, ide például az ukránokat.
Ezért nem rinyál senki, hogy a magyarnak az olcsó ukrán miatt nincs munkája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html