Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
November óta folyó tárgyalásokra tett pontot ezekben a pillanatokban Damir Polancec horvát miniszterelnök-helyettes, gazdasági és munkaügyi miniszter és Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója a Mol csoport és a horvát kormány kötött részvényesi megállapodás módosításának aláírásával. A megállapodás értelmében a horvát kormány átveszi az INA-ról leválasztott gázkereskedelmi és gáztározási tevékenységet.

Ennek keretében veszi meg az állami tulajdonú Plinarco az Okoli-ban levő gáztározót 514 millió kunáért. A gázkereskedelmi tevékenységet leválasztó szerződést 2009 július 1-ig kell megkötni. A Mol ugyanakkor átveszi az irányítást az INA vezető testületeiben, az INA 9 tagú felügyelő bizottságába 5 tagot delegálhat és a cég ügyvezető testületében is ellenőrző befolyással bír. Az INA hattagú igazgatótanácsában három tag fogja képviselni a horvát kormányt és három a Molt, és az igazgatótanács elnökét a Mol jelöli ezentúl. Ezzel megnyílik a lehetőség arra, hogy a Mol a jövőben konszolidálhassa az INA-t.

A horvát a megállapodás megkötése feltételéül szabta, hogy további ötéves eladási tilalmat vállaljon a Mol az INA részvényekre, amely két évre csökkenhet ha addig nem kerül sor részvénycserére. Ennek lejárta után a horvát kormánynak visszavásárlási joga van a részvényekre. A megállapodás addig áll fenn, amíg bármelyik félnek 25 százalék plussz egy szavazata van az INA-ban. Ugyanakkor az INA megállapodik a horvát kormánnyal abban, hogy az immár állami gázkereskedelmi társaság által az INA-tól átvett földgáz árát 2010 és 2014 között import paritásra emeli, ezzel párhuzamosan hosszú távú bányajáradék szerződést kötnek az INA szénhidrogén kitermelését illetően.

A megállapodással a Mol csoportból egy nagy kockázati tényező kerül hiszen a Mol régi részvényesei még emlékezhetnek arra, hogy a gázüzletágon Magyarországon milyen veszteségeket szenvedett el a társaság, amikor a lakosságnak értékesített gáz ára nem követte az importárakat. Horvátországban kicsit hasonló a helyzet, ha nem is olyan mértékű, ez azonban a megállapodás után már nem a Mol csoportot hanem a horvát államot terheli. A Mol szempontjából nagyon fontos az is, hogy a csoport a megállapodással már konszolidálhatja az INA-t - az új felügyelő bizottság megválasztására a szükséges versenyhivatali eljárás lezárta után - idén az első félévben kerülhet sor.

A korábbi részvénycsere tervei egyelőre úgy tűnik halasztódnak, de a tájékoztatásból kiderült, hogy az nem került le teljesen a napirendről, hiszen az ötéves eladási tilalom fennállása ennek megvalósulásától is függhet. A kiadott közlemény szerint a Mol támogatja az INA-ban megkezdett fejlesztéseket, azaz elsősorban a sisaki és a rijekai finomító modernizálását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!