A következő öt év során a vagyonkezeléssel foglalkozó cégek akár egyharmada is eltűnhet - mondta a Financial Times szerint Martin Flanagan, az egyik legnagyobb iparági szereplő, az Invesco vezérigazgatója egy interjúban. Az iparág hatalmas átalakuláson megy keresztül, az erősebbek még erősebbek lesznek, a nagyok még nagyobbak.

A változásokat két tényező hajtja, az első, a passzív vagyonkezelés rohamos terjedése, amely jelentősen lenyomja a vagyonkezelő cégek által felszámítható díjak nagyságát. A másik, a kiberbiztonság és a szabályozási környezet egyre szigorúbbá és bonyolultabbá válása, amely jelentősen növeli a cégek költségeit. Emellett a legnagyobb ügyfelek, például az állami vagyonalapok arra törekednek, hogy egyre kisebb számú szereplőnek kelljen megbízást adniuk, ez szintén a konszolidáció irányába ható tényező.

Tavaly már jelentős fúziós és felvásárlási hullámot lehetett látni az iparágban, a Janus Capital egyesült a Henderson Global Investorsszal, az Aberdeen Asset Management a Standard Life-fal, az Invesco pedig az OppenheimerFundsot vásárolta meg. A Sandler O'Neil nevű, a pénzügyi szektor felvásárlási és egyesülési tranzakcióira szakosodott befektetési bank adatai szerint tavaly összesen 253 ilyen tranzakció történt az iparágban, ez rekordnak tekinthető. Flanagan szerint ez csak az első szakasza volt egy nagyobb konszolidációs hullámnak.

Az Invesco tavalyi akciójára, az OppenheimerFunds felvásárlására negatívan reagált a részvénypiac, az Invesco részvények árfolyama 45 százalékot esett az elmúlt 12 hónapban, de a többi cég sem járt jobban az Aberdeen és a Janus részvények értékvesztése is meghaladta a 30 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!