BUX

Alaposan elpáholták a forintot

Szinte korrekció nélkül gyengült a forint árfolyama pénteken.

Deák Bálint, 2013. január 11. péntek, 18:13

Délben már több mint 296 forintba került egy euró, amire 7 hónapja nem volt példa. A forint ezzel a teljesítményével teljesen elszakadt a régió piacaitól, és külön életet élt, hiszen közben az euró már bőven 1,33 felett járt a dollárral szemben. Mindez a piaci szereplők szerint a gazdasági miniszter minapi szavaival magyarázható, Matolcsy György ugyanis úgy véli, nem volt korábban szükség az erős forintra, amit a piacon úgy értelmeztek, érdemes a forint gyengülésére játszani.

Ez okozhatta azt, hogy pénteken a karácsonykor beállított 295 közelében lévő lokális csúcs is csak pillanatokra tartotta meg az euró árfolyamát. A következő technikai ellenállás 297 közelében van, ahol meg is állt a gyengülés. Amennyiben ezen is átjut a forint, akkor könnyen elérheti a 300-as szintet, ami csak pszichológiai ellenállást jelent az árfolyamnak. A forint rossz szereplése miatt a frankkal szemben is 243-ig, a dollárral szemben pedig 222 forintig szaladt el.

Amíg a diszkontkincstárjegyek hozama alig vagy nem változott, addig a hosszabb lejáratú papíroknál már 11−17 bázispontos növekedést regisztrálhatott az Államadósság Kezelő Központ pénteken, így ide is kezdett begyűrűzni a pánik. Ennek megfelelően 5,33 és 6,23 százalék között mozogtak a referenciahozamok.